tiistai 9. heinäkuuta 2013

Ajatuksia ratsutuksesta

Olen jo pitkän aikaa tuuminut, että haluan kirjoittaa tästä asiasta blogiini. Toivon, että tämä teksti ei loukkaa ketään, sen sijaan se toivottavasti saa monet miettimään asiaa tarkkaan.

til-o. Hessin Pätmän harjoittelee ratsastajan kantamista selässään.
Olen viimeisen 5 vuoden aikana ratsuttanut useampaa kymmentä hevosta ihan ratsastajaan totutuksesta muiden uusien asioiden opetteluun. Tämä niinsanottu "ilmiö" josta aion kirjoittaa alkoi näkymään enemmän siinä kohtaa, kun lähdin ratsuttamaan Hessi-tallin ulkopuolelle: hevosen/ponin perushoidon laiminlyönti. Tässä kohtaa tarkoitan tällä hampaiden raspausta, kavioiden huoltoa, sopivia varusteita.

Hessillähän tätä ongelmaa ei ollut, koska itse katsoin jokaiselle varsalle sopivan satulan, suitset ja kuolaimet ja jos jotain ei ollut, se kyllä hankittiin. Samoin pidin myös osaltani itse huolen siitä, että varsojen hampaiden ja kavioiden huolto oli asiallisella mallilla.

Ihan ensimmäinen oikeasti ratsuttamani poni satulaan totutuksesta ensimmäisiin kilpailuihin asti.
Mutta tosissaan siinä kohtaa, kun lähdin Hessin ulkopuolelle tarjoamaan tätä ratsutuspalvelua, on yhä enenevissä määrin vastaan tullut hevosia pitkässä kaviossa, epäsopivan satulan kanssa ja lähes heti ohjat käteen ottaessani saan huomata myös hampaiden olevan varmasti raspauksen tarpeessa. Yleensä kysymykseen: "Koska on hampaat tarkistettu?" ei oikein mitään tarkkaa vastausta tule.

Kerron heti, että näissä tilanteissa olen tehnyt sen verran mitä olen kokenut hevosella pystyvän tehdä. Jos se on heittäytynyt täysin hankalaksi, en ole lähtenyt taisteluun mukaan vaan lopettanut siinä kohtaa. Ei voi tietää onko kyse kivusta vai muusta vastustelusta joten turha lähteä sitten kädenvääntöön.

ox-o. Zid harjoittelee kouluratsuksi siirtymistä.
Hevosen/ponin hampaiden huolto tulisi aloittaa jo varsana, ennen kuin sen suuhun laitetaan kuolainta. Olen jopa joitakin kertoja todennut raspauksen ja eläinlääkärin kommenttien jälkeen, ettei varsa ole vielä valmis ottamaan kuolainta suuhun ja alkutyö hevosen kanssa on voitu tehdä ihan hyvin ilman kuolaintakin (juoksutus, kääntävien ja pidättävien apujen opettaminen - toki nämä täytyy opettaa myöhemmin myös kuolaimen kanssa). Hammashuolto on tärkeää niin nuorelle kuin vanhemmallekin hevoselle. Nuorella hevosella saattaa olla irtoamattomia maitohampaita jotka aiheuttavat kipuja, samaten puhkeavat hampaat ovat ikävän tuntuisia ja mikäli nuori selvästi niihin reagoi jollain tavalla (aloittaa pään heiluttelun, kuolaimen vastustamisen ym) on syytä pitää taukoa ratsutuksessa. Vanhemmalla hevosella hammaspintojen epätasainen kuluminen ja hampaiden irtoaminen aiheuttaa ongelmia. Jokaisella hevosen omistajalla tulisi olla tiedossa oman hevosensa hampaiden sopiva raspausväli: joillekin riittää kerran vuodessa, kuitenkin melkein aina todellisuus on se, että hampaat olisi syytä katsoa puolen vuoden välein.

Kivut suussa voivat jättää jälkensä nuoreen ja vanhempaankin hevoseen vielä pitkään ja tulevaisuudessa sen voi olla haastavaa luottaa siihen kuolaimeen suuhunsa ja ratsastajan käteen, sen yhdistäessä kuolaimen kivun tuottajaan.

sh-o. "Valtti" ja ensimmäisiä kertoja ravia ratsastajan kanssa.
Satulan sopivuus on ensisijaisen tärkeää ihan minkä tahansa ikäisen hevosen kanssa. Epäsopiva satula pitkään käytettynä saattaa aiheuttaa jopa niin pahaa hallaa, ettei hevosen selkä kuntoudu enää minkäänlaisilla hoidoilla. Satulan vaihtaminen tulee halvemmaksi kuin kaikki ne kymmenet ja taas kymmenet hoitokerrat hierojilla, fysioterapeuteilla ja viimeiseksi klinikoilla. Epäsopivan satulan kanssa herkempi hevonen saattaa alkaa jopa vaaralliseksi ja se saattaa saada täysin hankalan ja jopa hullun leiman otsaansa, kun oikeasti se yrittää kertoa, että sen on hankala olla ja sillä on kipuja. Jos ei ole itse aivan sataprosenttisen varma, että osaa satulan sopivuuden tarkistaa, kannattaa pyytää asiantuntevampaa ihmistä se katsomaan. Vaikka osaan mielestäni itse sovittaa satuloita, pyydän silti aina hierojan käydessä katsomaan satulan sen hetkisen sopivuuden koska heillä on tähän asiaan vielä parempi tuntemus.

Kavioiden hoito on ihan yhtä tärkeää kuin hammashuoltokin. Huonossa kaviossa tai huonosti kengitetty hevonen saattaa jopa ontua pahastikin ja silloin lähdetään herkästi klinikalle kuvattavaksi ja taivutettavaksi, kun todellinen syy löytyy kavioista. Ilman kenkiä oleva huonosti hoidetuilla kavioilla oleva hevonen saattaa olla kavioistaan niin kipeä, ettei se suostu edes liikkumaan. Jokaisen tulisi pystyä yhdessä kengittäjänsä kanssa etsimään sellainen ratkaisu hevosen kengitykseen, että se pystyy liikkumaan ilman tuskia.

russ-o. Lusty Flax, ensimmäinen hyppy!
Nykyään lähes aina jo ensimmäistä kertaa jutellessani puhelimessa tai sähköpostitse ihmisen kanssa, joka minua pyytää ratsuttamana hevostaan, kysyn nämä asiat: millon raspattu, onko kengitys kohdillaan, onko satula katsottu sopivaksi. Liian monta kertaa olen saanut kääntyä suoraan hevosen nähdessäni takaisin autolle ja huristelemaan pois, jos näen heti että kaikki asiat ovat aivan retuperällään. Sanon silloin ystävällisesti hevosen omistajalle, että laita nämä asiat kuntoon ja soittele sitten uudestaan, tulen kyllä heti. On täysin turha aiheuttaa hevoselle huonoa kokemusta ja sen jälkeen korjailla tekemäänsä virhettä pitkän aikaa.

Kaikistä näistä asioista huolehtiminen on eduksi paitsi hevoselle, myös SINULLE itsellesi! Jos huolehdit hevosen/ponin perushoidosta kunnolla, saat paljon varmemmin sen kanssa jatkaa vielä useita vuosia. Loppujen lopuksi näiden asioiden laiminlyönti tulee paljon, paljon kalliimmaksi kuin niistä huolehtiminen.

friis-r. "Seppo" kouluaitoihin tutustumista.
Mainittakoon nyt myös se, että enimmäkseen kohdalleni on osunut kuitenkin niitä hyvin hoidettuja hevosia. Aina on myös otettu tosissaan se, jos totean satulan olevan epäsopiva ja seuraavalle ratsutuskerralle on jo sovitettu eri satula. Nyt viime aikoina on vain sattunut useampi tälläinen tapaus josta aikaisemmin tekstissäni puhuin, joten koin tarpeelliseksi tästä puhumisen niin, että se useamman hevosharrastajan tavoittaa. En ratsuta ilmaiseksi vaan pyydän ihan kohtalaisen korvauksen ja lisäksi matkakulut joten harvemmin kyse on siitä, että haluttaisiin tehdä kaikki mahdollisimman halvalla. Kyllä yleensä syy on ihan inhimillinen: tietämättömyys!

9 kommenttia :

  1. Suomessa on muuten tehty pikkuponille sopivan satulan löytyminen puolimahdottomaksi, jos poni poikkeaa rakenteeltaan täysin säättömästä tynnyristä. Kun tähän lisätään pikkuponiratsastajien yleinen keski-ikä ja käyttö, saadaan niitä hankalia ja pukittelevia pikkuponeja. Meilläpäin ihmeteltiin, kun en huolinut liian leveää ja kaarevaa satulaa kapeaan ja lautasuoraan selkään, pysyyhän se häntäremmillä paikallaan!

    Vuosi siihen meni, mutta nyt on hyvä satula ja hyvä palaromaani! Ainiin, pikkuponiin ei saa käyttää rahaakaan sopiviin varusteisiin ;)

    VastaaPoista
  2. Aivan juuri. Itse olen huomannut tämän etenkin shetlanninponeilla ja ratkaisu aina juurikin tuo häntäremmi, tuloksena kiukuttelevat ponit joista vain todetaan: "Tuollaista ponimaista jäkittelyä se vaan on."

    VastaaPoista
  3. Hyvä ja hyödyllinen teksti :)!

    VastaaPoista
  4. Mielettömän hyvä teksti, joka pätee myös ihan näin yleiselläkin tasolla hevosenomistajiin. Viikottain tulee vastaan hevosia, jotka ovat epäpuhtaita ja selkeästi jostain kipeitä, silti niillä mennään ja ratsastetaan normaalisti. Kommenttina saattaa tulla, jos huomautat asiasta: "se on aina ollut tuollainen"... niin no sitten sen on aina ollut kipeä, etkä ole tehnyt asian eteen mitään. Surullista. Minusta on hyvä, että näistä asioista uskalletaan puhua julkisesti, koska kuten sanoit, on hevosen hoito ja huolehtiminen paitsi itselleen kannattavaa niin ennen kaikkea hevosen hyvinvoinnin kannalta ehdotonta. Jos tällaisista asioista ei kykene huolehtimaan tai ei osaa huolehtia, niin pitäisikö silloin eläimistä luopua kokonaan...

    VastaaPoista
  5. Oikeasti aika harva pikku poni on sieltä ylhäältä mikään järkyn leveä. Järestään kaikki mulle vastaan tulleet pikkuponit (alle 140cm) on ollut ihan normaalilevyisiä. Valitse sitten satulaa, kun lähes kaikki ponikokoiset löytyy vain leveinä tai extraleveinä.
    Se, että on iso maha, ei tarkoita että se sään vierusta ois täysin muodoton..

    VastaaPoista
  6. Loistava postaus! Teksi täyttä asiaa ja mielenkiintoista luettavaa :) Näitä lisää

    VastaaPoista
  7. On erittäin hyvä postaus! Mutta joissakin asioissa sinun tarvitsee itsekkin ymmärtää jollei asiat ole aina niin kohdillaan kun pitäisi. Sehän todella upeata olisi jos kaikilla mailman hevosilla olisi asiat täysin briima kunnossa..! Muista myös se että sinä teet työtä ja saat siitä hyvän palkan...ei ole kovin kivaa jos menet paikkaan jossa sinun pitäisi ratsuttaa jtn ja se ei olekkaan jostain syystä sellainen mitä haluaisit ja he maksavat vain siitä kun että näytät vain itsesi paikalla ja annat paskan palautteen ja mäkätät asiasta!

    VastaaPoista
  8. Ano, en minä aio ikinä, koskaan ratsuttaa hevosta joka selvästi siitä jollakin tavalla kärsii. Jos hevonen hädin tuskin kävelee puhtaasti, en edes yritä ravia tai laukkaa. Siinä kohtaa totean omistajalle, että nyt täytyy jättää tällä kertaa tähän ja annan myös neuvoja miten hevosen saa ratsastuskuntoon. Eiköhän me kaikki haluta kuitenkin tehdä kuten hevoselle on parhaaksi? :)

    Priimaa ei tarvitse olla! Kunhan hevonen on terve ja varusteet sille sopivat - ihan sama onko siellä selässä Prestigen satula vai joku merkitön vanha penkki. Pääasia, että satula on hevoselle sopiva ja vanhakin satula huollettu (toppaukset ei saa olla ihan miljoonalla mutkalla). :)

    VastaaPoista
  9. Kun hevosta hoitaa hyvin, huolehtii siitä, se kasvattaa ihmisen ja hevosen luottamusta ja hevonen voi elää pidempään, kun se on saanut jo nuorempana hyvää hoitoa.

    VastaaPoista