sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Emmi: Taustatietoa

Olen Emmi Lepola, 23-vuotias Pirkanmaalainen hevosharrastaja/amatöörivalmentaja. Asustelen Tampereelta noin 30km etelän suuntaan pienessä maalaiskylässä, Vesilahdella, avokkini ja pienen tyttäremme + labris-uroksemme kanssa.

Oma hevosharrastukseni alkoi ollessani 6-vuotias Siikajoella Kastellin Ratsutilalla. Kastellilla kävin noin 7 vuotta. Pirkanmaalle muuton seurauksena harrastus "muutti muotoaan" hieman, aloin tuolloin käymään Hovin Ratsutilalla. Ratsastuskoulun tunnit vaihtuivat yksityishevosten ratsastamiseen ja valmentautumiseen hieman enemmän tosissaan kuin aikaisemmin. Lopulta kuvioihin astui ensimmäinen oma hevosemme. Full Moon Frost, "Manu", oli jo toinen hevonen jota kävimme katsomassa. Ihastuimme siskoni kanssa tuohon lv-ruunaan aivan täysin ja vaikka olin kyllä alusta asti sitä mieltä, että ensihevonen on joko puoliverinen tai suomenhevonen niin toisella katselukerralla Manu sitten lähti mukaamme.


Meni vuosi, Manun kuntoa kasvatettiin, samoin lihaksia. Minä lähdin Australiaan ja hevonen siirtyi lähinnä siskoni hoidettavaksi. Australian reissusta lisää myöhemmin.

Manun kanssa kilpailin hieman seuratasolla esteissä, korkeimmillaan 90cm. Siinä vaiheessa kuitenkin huomasin hevosen puutteet ja oman haluni edetä pidemmälle. Paras ratkaisu oli siinä vaiheessa myydä Manu, koska harrastuksesta sen kanssa ei saanut enää irti kaikkea sitä mitä olisin halunnut.

Jonkin aikaa selvittiin ilman omaa hevosta ja ratsastamalla muiden hevosilla, mutta halu valmentautua ja kilpailla oli suuri - ehkä siskollani suurempi kuin minulla ja sitten hänelle ostettiin Sissi.

Sissi oli peruskoulutettu ja Sanni alkoi treenata hevoselle lihaksia ja kuntoa ja kehitti hyppytyyliä. Hevonen oli epävarma esteillä, kielsi helpoistakin paikoista jos vain oli pienikin syy kieltää (etenkin erikoisemmat esteet olivat sellaisia) mutta hiljalleen hevonen alkoi saada varmuutta. Sitten monien syiden seurauksena Sanni joutui hevosesta luopumaan ja se tuli minulle - myytäväksi, mutta lopulta oli "omistuksessani" (äitini on ollut kaiken aikaa hevosen virallinen omistaja) kaksi vuotta.


Ei mennyt kovinkaan kauaa, kun hevosessa alkoi näkyä hyvän valmennuksen seurauksena muutoksia. Se kehittyi, tuli rohkeammaksi, terävämmäksi ja osoitti suurta intoa hyppäämistä kohtaan. Sissi kilpaili lopulta re 110cm tasolla, koulua helppo A tasolla ja kenttää harraste-tasolla.


Hieman lisää omasta taustastani "amatööri"valmentajana/ratsuttajana: Lähdin opiskelemaan oppisopimuksella ratsastuksenohjaajaksi työpaikkanani Hessi-talli Urjalasta. Toimin lähinnä ratsastuksenohjaajana ja ratsutin nuoria hevosia, niin tallin omia nuoria kuin muualta koulutukseen tulleita. Pari "työnäytettä" tuolta ajalta:

Lusty Flax, 3v russ-ori. Alusta asti perusasioiden hallintaan ja ensimmäisiin hyppyihin. Toimiva nuori poni joka osasi kyllä myöskin ponin elkeet ja metkut...
Sicco Sil, 3v pv-ruuna. Osasi periaatteessa perusasiat, parannettiin työskentelymuotoa, saatiin vahvuutta laukkaan ja otettiin ensihypyt + radat. (pahoittelut istunnastani)

Ne olivatkin kaksi ainutta tuolta ajalta joista löysin kuvamateriaalia... Näistä kahdesta olisi jostain syystä enemmänkin kuvia - mutta nämä olivatkin aika erityisiä hevosia silloin :)

Samalla, kun päivisin ratsutin ja opetin Hessillä, kävin sitten vapaa-aikanani valmentamassa ja ratsuttamassa muualla. Valmennan ratsukoita heA-tasolle asti, vaativan tason ratsukoita en koe olevani valmis valmentamaan, koska itselläni ei ole kisakokemusta siltä tasolta ja tiedän asioita enemmän teoriassa kuin käytännössä vaativalta tasolta. Käytäntö on mielestäni se mikä tällä alalla merkitsee kuitenkin enemmän. Samasta syystä jätän myöskin vaativan tason / vaativalle tasolle ratsutettavat hevoset ammattilaisten käsiin.

Jatkathan toki lukemista ja kommentoit ahkerasti! Kirjoitan kyllä aina, kun kirjoitettavaa on.

3 kommenttia :

  1. oioi, onko tuo 4 kuva, missä hyppäätte ni ottanu joku tuttusi, vai mahtaakohan olla oma ottamani kuva! (: muistankin, kun sulle joskus lähetin kuvia juuri noista estekisoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se on Alinan ottama hiiiienoakin hienompi kuva :)!

      Poista
  2. Kerranki mun ottamia kuvia julkaistaanki ja niistä pidetään :p

    VastaaPoista