keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Laji yllätti jälleen

Otsikon avausta: taas tämä valjakkoajo yllätti minut! Tai ei se kyllä oikeastaan enää ole mikään yllätys, johan sen olen täälläkin jo useamman kerran kirjoittanut: valjakkoajon aloittaminen oli kuin olisin aloittanut ihan uuden harrastuksen! Koko ajan oppii jotain uutta ja nyt tuli jotain aivan konkreettisestikin uutta tähän harrastukseen... Meillä nimittäin vaihtui vaunut!

Olen tässä vuoden verran ajellut Nöpillä kaikki kisat maratonvaunuilla. Ihanat, aika raskaat vaunut jotka ovat hyvillä jousituksilla varustetut ja todella tukevan tuntuiset kuskille ja groomille. Eilen tuli kuitenkin kokeiltua viimein Nöpille juhlavaunuja, joita on vetänyt mm. sellaiset hienot suomenhevosorit kuin Vahto ja Nöpin isäpappa Pikku-Peto - ja voi vitsit! Hevonen ainakin näyttää niin super hyvältä niiden edessä!

Muutakin uutta, nimittäin länkivaljaat... Ei tosin Nöpsän omat vaan lainavaljaat :)
Piti siis tehdä tämä testi ihan tulevia Tampereen messuja ja Orisuoraa varten ja voihan se olla, että meidät nähdään kisoissakin näillä vaunuilla... Jää nähtäväksi!

Varsinaisesti hevosta varten ei näitä tarvinnut mitenkään erityisemmin kokeilla, mutta valjaat piti testata ja toki vaunu on taas vähän raskaampi. Valjaat on muuten Hessin Muusan joka on Nöpin siskopuoli (i. Pikku-Peto, e. Jeviiritär) ja vaikka nämä hevoset näyttävät jotenkin malliltaan niin erilaisilta niin valjaat olivat loppujen lopuksi aivan täydellisen kokoiset ja kaikki säädötkin menivät jopa samalla tavoin (samoihin reikiin).


Nöpi vaikutti jotenkin keskittyvän paremmin näiden vaunujen kanssa. Ovathan ne raskaammat ja nyt veto tulee vähän eri tavalla kuin rintaremmivaljailla. Kaikin puolin tuntui kyllä hyvältä! Itse vaan saisin todella kovasti rentoutua tuolla puikoissa. Jännitti niin hurjasti! Tuolla istuu niin paljon korkeammalla ja vaikka nämäkin ovat raskaat, tasaiset vaunut niin silti ne tuntuivat kiikkerämmiltä kuin maratonit - ehkä juuri korkeutensa vuoksi.


Täytyy nyt siis vain ajella muutamia kertoja ennen messuja, jottei siellä enää jännitä. Se on jo jännittävä tilanne itsessään, lähinnä hevoselle, me nyt ei mitään kovin erikoista siellä tehdä mutta tilanne on taas ihan uusi ja erilaisia ääniä ja paljon ihmisiä ja muita hevosia... Mutta eiköhän me selvitä! Nöpi on onneksi niin selväpäinen tapaus, nytkin Heidi sai raapia kenttää traktorilla samalla kun me kärryttelimme... Nöpiä ei haitannut mennä edes traktorin vierestä vaikka piikit pitävätkin aikamoista mekkalaa jäätä murskatessaan. :)




Tulkaahan siis ihmeessä moikkaamaan meitä Tampereen hevosmessuille! Ajelutamme halukkaita aina parin tunnin ajan muutamia kertoja päivässä la + su ja esiinnymme työhevosnäytöksessä sunnuntaina. Olisi sunnitteilla vielä pieni kilpailukin ko tapahtumaa koskien, mutta katsotaan sitä sitten vähän myöhemmin...


3 kommenttia :

  1. on se komia! ois kyllä kiva ajella noin korkeilla kärryillä, näkin jotain sinne eteenkin :)

    VastaaPoista
  2. Ihanat valjaat ja kärryt. :) Itseä kiinnostaisi kovasti valjakkoajo. Pitää nyt tyytyä noihin valjaisiin ja pikkukärryihin mitkä sain haalittua kasaan. :D Onhan tässä vielä matkaa siihen kärryajeluunkin, että ei varmasti kannata vielä aikoihin haaveilla hienoista uusista vehkeistä.. :)
    Hienolta näyttää teidän meno! Pääsisipä livenäkin katsomaan.

    VastaaPoista
  3. Voi ei, katoin että nuo kärryt leijuu :D varjo jotenkin sopivasti (kuvissa missä nenu oikealle päin )

    VastaaPoista