maanantai 4. maaliskuuta 2013

Viimein blogi takaisin aktiiviseksi!

No nyt on kone. Aivan kamala, tai siis kone on varmaan ihan ok, mutta käyttiksenä surkea Windows XP jonka haluan mahdollisimman pian pois ja seiskan tilalle... Tähän ei saa edes tuttua turvallista Windowsin elokuvatyökalua vaan jonkun hirveän Movie Makerin joka ei edes toimi!

Aloitetaas nyt näillä kuulumisilla, ihan nopeat selostukset jotta päästään takaisin normaalirytmiin.

8.2.2013 Piotrn valmennuksessa

Piotrn valmennuksessa keskityttiin, kuten aina edellisilläkin kerroilla vain siihen, että hevonen saadaan kevyeksi ja liikkumaan hyvässä tahdissa ja tasapainossa. Ja tähän kyllä päästiinkin, en ole koskaan Nöpiä yhtä kevyenä päässyt ajamaan... Hieno tunne! Tästä ei sen kummempaa, koska me ei yleensäkään tehdä muuta kuin mennään maneesia ympäri ja muutamia ympyröitä ja haetaan vaan hevonen avuille hyvin. Eikä haittaa mitään, tärkeintä nyt olisikin saada enemmän näitä fiiliksiä.




15-17.2.2013 aluevalmennukset + Keilakunkku 1. osakilpailu

Tähän väliin sitten tälläinen ei kovin putkeen mennyt viikonloppu. Koko viikonlopun Nöpi kävi pitkästä aikaa isolle ulkokentälle päästyään aivan kuumana ja painoi kädelle todella kovasti. Missään vaiheessa ei tuntunut siltä, että olisin saanut sitä kevyeksi. Uskon, että ulkokentällä olo vaikutti osittain, koska nyt melkein koko talvi on ajettu sisätiloissa.

Kuitenkin teimme paljon voltteja joilla haettiin suoruutta, keskihalkaisijalla samoin. Tajusin viimein itse, mikä merkitys sisäkäden tasaisuudella on valjakkoajossa. Toisin kuin ratsastaessa, valjakossa hevonen otetaan sisäohjan tuntumalle. Eli minun piti pitää sisäkäsi aivan paikallaan, kiinni kyljessä (ei silti jäykkänä!!) ja ulko-ohjalla tuli sitten joko päästää (kulmassa, volteilla jne. muissa kaarteissa) tai ottaa (suoristukset, säädellään kaarteiden kokoa ja tietä). Heti löytyi suora hevonen.

Keilakunkku meni oikeastaan perjantain ja lauantain mentyä ihan pyllylleen myös aivan surkeasti. Palloja tipahteli ja otin jopa käyntiin radan aikana, kun ei vain meinannut tulla takaisin kunnolla.

Mutta näin se menee välillä ihan pieleen ja sitten joskus on niitä onnistumisiakin. Molemmat vain saavat haluamaan oppimaan lisää.






24.3.2013 itsenäinen estetreeni

Koska estevalmennusta ei taas hetkeen ole pidetty ja kisat oli lähestymässä, päätin tavoistani poiketen hypätä itsenäisesti, kun oli tallissa innokkaita puomien nostajiakin... Aloiteltiin Nöpin kanssa pikaisen verkan jälkeen ristikko + ristikko kaarevalla linjalla. Intoa oli, mutta jalat ei oikein nousseet pienten ristikoiden yli. Sama tultiin sitten pystyillä. Tein radan jokaisen tehtävän ensin erikseen ja sitten koko radan ensin 70cm, sitten 90cm ja lopulta 100cm korkeuksilla. Nöpi oli aivan super hyvä ja terävä! Hypyt olivat pääosin hyviä, pariin kertaan pudotti etujaloilla, mutta korjasi hyvin sitten kun tulin tehtävän uudelleen. Nyt tuntui, että hevonen oikeasti hyppäsikin eikä vain roiskaissut yli.

Yksi lyhyt videonpätkä, ei oikein toimi tuo editointi nyt tuolla Movie Makerilla kuten jo mainitsin, joten en saanut editoitua koko treenistä videota.




3.3.2013 harjoitusestekilpailut

Hyppäsin 70cm luokan sekä ruuna Hessin Jeviirillä (jolla olisi tarkoitus hypätä kesällä Sh-Kummajaisissa) sekä Nöpillä. Jevillä suuntasin suoraan maneesiin ryhmäverkkaan ilman ulkona verryttelyä, koska se oli saanut sopivasti toisesta takasestaan irroitettua kengän edellisenä päivänä... Se oli kuitenkin mennyt alle jo yhden pienemmän luokan. Otinkin vain pari hyppyä kumpaankin suuntaan, jotta paukkuja riittäisi radallekin.

Hyvä rata tulikin, tätä ei nyt videolla ole mutta olen tyytyväinen. Tasainen rytmi ja hypyt pääosin hyvistä paikoista, yhdelle pystylle toin vähän lähelle. Uusinnassa olisin voinut ratsastaa vieläkin reippaammin, mutta parempi siisti ja tasainen suoritus kuin kaahailua... Sijoituksille emme päässeet, muut olivat nopeampia.


Nöpillä taas... Noh, ensin ihastelin kuinka "ilmavasti se laukkaa tänään" kunnes fiilis vaihtui siihen että "eihän tää laukkaa mihinkään". Eli joo, kyllähän siinä laukassa ilmaa oli, kun hevonen laukkaa taas aivan paikallaan ja ylöspäin, ei eteen... Verkkahypyt oli ihan ok. Radalla sitten... Alkurata oli ihan ok, löysä mutta hypyt lähtivät oikeista paikoista ja puomit pysy ylhäällä. Uusinnan alkaessa sitten alkoikin vaikeudet. Rytmi ei vaan pysynyt yllä, kaarteissa laukka kuoli täysin. Uusinnan tokalle esteelle otettiin huono hyppy ja hevonen jälleen kerran siirtyi hypystä suoraan raviin, siitä vähän muistutusta piiskalla ja matka jatkui, mutta seuraavalla esteellä aivan täysin turha pudotus, kun takajalat eivät vain nousseet. Viimeiselle esteelle pyysin odottamaan ja ottamaan vielä yhden askeleen, joka oli virhe ja Nöpi lähtikin lopulta hyppäämään aivan liian kaukaa ja hypättiin suoraan okserin sekaan takapuomin päälle. Siitä sitten kompuroitiin, hevonen polvillaan, itse hevosen kaulalla ja jotenkin sain kuitenkin hypättyä takaisin satulaan ajatuksena, että en päästä oria irti kun muut ovat maneesin verkka-alueella.

Huh sentään. Mutta en siis pudonnut. Sain jopa taputukset tästä :p






90cm verkkaan lähdin jo sillä mielellä, että katson terästäytyykö Nöpi esteiden noustessa ja jos kyllä, niin hyppään radan ja jos ei, niin jätän hyppäämättä. Ensimmäinen hyppy verryttelyssä oli Nöpiltä aivan liioiteltu. Toka hyppy oli vetelä. Kolmannen kerran se jo sitten kielsi ihan viime tipassa kaataen koko esteen... Jätin siis hyppäämättä luokan.

Nyt jääkin sitten vain mietittäväksi, missä ihmeessä on vika hevosen vetelyyteen. Se oli kisoja edeltävänä päivänä ollut vapaalla ja sitä edellisenä päivänä hangessa. Lihakset vielä maitohapoilla? Edellisellä viikolla se tuli myös aidasta läpi (irrallaan olleen tamman perässä) ja saivat MELKEIN toisen orin kanssa aikaiseksi painimatsit, onneksi niiden kahden välissä oli vielä aita josta kumpikaan ei mennyt... Siinä rytäkässä jotain reväyttänyt? Nuorella hevosella on myös erilaisia päiviä ja joskus lihakset on kunnossa, joskus on jumeja. Joskus on voimaa ja toisena päivänä taas ei. Nämä ovat sellaista tähtitiedettä, että mahdotonta mennä spekuloimaan mutta tänä kisapäivänä hevonen ei ollut normaali.

Vaikka kuinka valmentajatkin yrittää vakuutella, että se on vain nuori hevonen jolla on erilaisia päiviä, haluan silti varmistaa asian ja Nöpille on tulossa huhtikuussa fysioterapeutti ja mahdollisesti hieroja/fyssari vielä aikaisemmin, toivottavasti nyt maaliskuun aikana. Jos onkin kyse vain lihasjumista, täytyy saada tietää missä se on ja miten sitä voi jumpata. On myös mahdollista, että ongelma on vain löysät takapolvet, vaiva joka etenkin suurikokoisilla nuorilla suomenhevosilla on tapana olla ja joka korjaantuu kyllä takaosaa vahvistamalla. Mutta tämänkin fysioterapeutti osaa kyllä huomata...

Nyt Nöpi saa hetken hyppylomaa ja nautitaan hangista nyt kun lunta vielä on :)

1 kommenttia :

  1. Hienoja kuvia ja videolla meno näyttää hyvältä, on se komea poika! :)

    VastaaPoista