keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Fysioterapeutin hellässä hoidossa

Tänään Nöpillä oli jälleen hemmottelupäivä, kun fysioterapeutti Tuulia Luomala tuli herran hoitamaan. Tätä onkin odotettu, on ollut jos jonkinlaista vaivaa: takajalan "lonksumista" (menee ratsastaessa ja ajaessa välillä "alta") ja pukittelua laukannostoissa noin pari mainitakseni. Estepenkki oli edelleen levityksen jälkeen kapea, sen totesin muutaman käyttökerran jälkeen ja se lähti takaisin levitettäväksi vielä lisää.

En muista välttämättä kaikkea ihan tarkalleen, mutta pääpiirteittäin näin: vasen lapa oli jumissa, sen huomasin lopulta itsekin ihan katsomalla ja vertaamalla oikean puolen lapaan joka oli "auki". Tästä voi hyvinkin johtua Nöpin "tapa" siirtää vasen kavio oikean kavion päälle. Kysyinkin Tuulialta voiko tämä olla hevosen persoonallinen tapa vai olisiko kyse kuitenkin siitä, että oireilee tuolla tavoin kipeää lapaansa ja Tuulia sanoi, että harvemmin hevosilla on mitään tapoja ja että hyvinkin voi johtua siitä, että Nöpi haluaa helpottaa vasemman lavan kipua ja säästellä tuota lapaa "lepuuttamalla" sitä. Hevosen ilme oli kyllä niin hyvä, kun tuo lapa lähti aukeamaan... Niin helpottunut! Ja ero oli lopulta ihan silmin havaittavissa. Tähän saimme neuvoksi tehdä paljon porkkanavenytyksiä: viisi kappaletta vasemmalle ja kymmenen oikealle, jotta sen vasemman lavan saisi pidettyä auki.

Sitten lähdettiin selän alueelle. Ristiselkä oli edelleen "lukossa". Sitähän nyt on hoidettu jo hetken aikaa. Tähän on luultavastikin kaksi syytä: epäsopiva satula (jota siis koko ajan yritetään saada kuntoon) ja takaosan heikkous. Nöpi tarvitsisi runsaasti lisää lihaksia etenkin takareisiin. Nyt se joutuu isona hevosena tekemään paljon töitä puutteellisella lihasvoimalla ja siksi yhdessä epäsopivan satulan kanssa on saanut selkänsä kipeäksi. Tästä johtuu nyt sitten ne pukittelut laukannostossa, heikentynyt voima laukassa ja esimerkiksi hyppyjen vaikeutuminen. Eli nyt täytyy tehdä paljon kaikkea mikä tuota takaosaa vahvistaisi: maastoilua (meillä onneksi hyvin vaihtelevat maastot, on hiekkatietä, metsätietä, suoraa ja mäkeä...), puomeja, kavaletteja...

Lisää ongelmia selässä: Nöpin ranka oli aivan jäykkä ja suorastaan liikkumaton. Tästä siis johtuu se, että Nöpi ei taivu kunnolla mihinkään suuntaan rehellisesti koko rungostaan. Harmittelimmekin, kun ei sattunut tämä hoito ennen kantakirjausta, olisi saattanut olla vähän eri maininta ajettavuuteen kuin: "Jäykähkö." Noh, ei auta harmitella, sanoinkin että katseet on kuitenkin nyt kohti ratsukantakirjausta :) Tästä rangan jäykkyydestä johtuu luultavasti myös se, että Nöpi on alkanut olemaan häntäremmin laitossa aika säpsy ja se suorastaan imaisee hännän jalkojensa väliin. Se ei vain halua, että häntää nostetaan, koska ranka on kipeä. Tähän rangan jäykkyyteen saatiin avuksi venytysohjeita. Hännästä kiinni ja sitä sitten venyttämään joka suuntaan, myös pyörittelemään ja niin, että hevonen oikeasti lopulta rentoutuu ja häntä alkaa liikkua vapaammin.

Eli paljon oli hyötyä Nöpille Tuulian käynnistä! Tuulia tulee seuraavan kerran kesäkuussa ja tavoite on, että nämä asiat ovat paremmassa kunnossa siihen mennessä. Nyt jää ratsastelut siksi aikaa, että TOIVOTTAVASTI sopiva satula saadaan kotiin. Keskitymme siis ajopuoleen sen aikaa. Satula onneksi tulee viimeistään viikon päästä viikonloppuna eli ei tässä kauan olla ilman...

4 kommenttia :

  1. Mitäsmitäs, miks Nöpi on myynnissä?

    VastaaPoista
  2. Anonyymi: Emmi vastasi tähän samaan kysymykseen pari postausta taaksepäin. Kaikki Hessi-tallin kasvatit ovat myynnissä. Eihän kasvattaja voi kaikkia pitää :) Nöpi on myös ollut ihan pikku varsasta asti tuolla myytävienlistalla :)

    VastaaPoista
  3. olisi ihan huippujuttu jos nöpille apua fysioterapeutista.. meillä käy säännöllisesti hieroja ja huomaa kyllä hevosessa huomattavan eron :) tsemppiä ratsukantakirjaukseen! toisaalta noin upean hevosen kanssa se melkeimpä "läpihuutojuttu"! mukavaa kesän odotusta nöpille ja sinulle Emmi! :)

    VastaaPoista
  4. 2. anonyymi, kyllä vaikutti olevan! Täytyy toivoa, että tuntuu nyt sitten ajaessa ja ratsastaessakin ero... :) Ja oikeastaan tärkeintä on, että saimme hyvät "jatkohoito-ohjeet"!

    VastaaPoista