torstai 4. huhtikuuta 2013

Virushysteriaa

Ympäri hevostalli.nettiä ja nyt jo virallisessa mediassakin puhuttaa mahdollisesti Suomestakin löytyneestä herpesviruksesta:

"Ypäjä Winter Festivalissa 15.–17.3. kilpailleen virolaisen hevosen kotitallilla Virossa on todettu herpesvirus. Kilpailujen aikana hevonen oli majoitettu yksityistalliin Ypäjällä. Viron ratsastajainliitto julkaisi tiedotteen todetusta herpesviruksesta nettisivuillaan 21.3.

Herpesvirusten aiheuttamat tulehdussairaudet ovat hevosilla yleisiä ympäri maailmaa. Virusta esiintyy jatkuvasti myös Suomessa. Virukset aiheuttavat hengitystietulehdusta, jonka oireita ovat muun muassa sierainvuoto, kuume ja ruokahaluttomuus. Tartunta voi myös aiheuttaa eriasteisia hermosto-oireita, jotka näkyvät yleensä takaraajojen koordinaatiovaikeuksina.

Kantaville tammoille herpesvirukset voivat aiheuttaa keskenmenon. Vastasyntyneille varsoille kaikki hengitystietulehduksia aiheuttavat virustartunnat voivat olla hengenvaarallisia.

Taudin itämisaika vaihtelee muutamasta päivästä reiluun viikkoon. Jos epäilet hevosesi sairastuneen hengitystietulehdukseen, pidä se mahdollisuuksien mukaan erillään muista tallin hevosista ja huolehdi käsien ja varusteiden hygieniasta. Tarvittaessa kutsu eläinlääkäri ottamaan veri- ja tai sierainnäyte taudin aiheuttajan määrittämiseksi.

Hengitystieinfektiot leviävät tyypillisesti pisaratartuntana, mutta myös esimerkiksi ihmisten käsien välityksellä. Herpesvirusrokotteiden saatavuus on ollut erittäin huonoa Suomessa, eikä rokotus anna yhtä hyvää suojaa tautia vastaan kuin hevosinfluenssarokote."


Nyt onkin kaikkien aika huolehtia hygieniasta mikäli kulkee eri talleilla: vaatteiden pesu, tuuletus, desinfiointi (myös kypärä, kengät, hanskat) on nyt erityisten tärkeää, jottei tauti lähde leviämään. Meillä Hessi-tallille tulee huomenna ilmoitusta tallin ja maneesin seinälle asiasta ja toivomme kaikki, että jokainen tallilla käyvä noudattaisi tätä kehoitusta.

Kaikesta huolimatta olemme lähdössä messuille tulevana viikonloppuna. Hevoset eivät yövy messupaikalla vaan tulevat kotiin ja niiden ei tarvitse olla missään tekemisissä muiden hevosten kanssa. Tiedossa toki on, että messutiloissa sisällä on karsinoissa hevosia joita varmasti käydään silittelemässä ja sitten meillä on useampi ihana shetlanninponi joita olisi varmasti kiva paijailla.

Kuitenkin pakko luottaa siihen, ettei kukaan toisi hevostaan tuollaiseen tilaisuuteen, jos olisi pienintäkään epäilystä että hevonen voisi olla taudin kantaja (ollut esim. kilpailemassa paikassa jossa tautia epäillään, samassa tallissa joku kuumeileva hevonen tms). Itse aion muistutella meidän mukana lähteviä ihania apulaisia siitä, että vaatteet menevät messukäynnin jälkeen pesuun.

Näin blogin kautta kehoitan siis vielä ihmisiä kiinnittämään huomiota tähän asiaan - mutta ei kannata lähteä hysterisointiin mukaan. Viime syksystä asti on myös ollut jotain muuta virusta liikkeellä joka on turvottanut takajalkoja. Sitä on kuulemma ollut jossain vieläkin, mutta ei ole herpesvirusta eikä nosta esim. kuumetta tai aiheuta hengitysoireita/yskää.

Meillä onneksi on seuraava Ypäjän käynti vasta toukokuussa, jospa siihen mennessä olisi saatu jo asioihin selvyyttä... :) Nähtäväksi jää mihin tilanne kehittyy!

Nähdään messuilla! Huomenna ryhdyn pesupuuhiin, kun täytyisi pestä Nöpi ja varmaan likaisimmat muut messuille lähtevät ponit/hevoset... Meillä siis lähtee lauantaina 7 kaviokasta (5 ponia, 2 hevosta) ja sunnuntaina 8! Ihmisiä onkin sitten kolme autollista... Huhhuh. :)

3 kommenttia :

  1. Luulin, ettei mulla ole mitään mahiksia ottaa teistä kuvaa koska en päässyt kovin lähelle näytösareenaa, mutta tadaa-lähtiessäni tulitte pihalla vastaan ja sainkin kuvan otettua puhelimellani! ;)

    VastaaPoista
  2. Kuullaanko me myös vuokraajan kuulumisia blogissa? Että miten heillä on mennyt NöpiN kanssa ja jatkuuko vuokraussuhde, mitä mieltä sinä olet hänestä vuokraajana? Yms :)

    VastaaPoista