tiistai 2. huhtikuuta 2013

Vastauspostaus ja muistuttelua kilpailusta!

Muistakaahan osallistua kilpailuun, mikäli tulette Tampereen hevosmessuille tulevana viikonloppuna:
http://emmilepola.blogspot.fi/2013/03/bongaa-ja-kuvaa-tampereella-kisa.html

Nöpillekin on muuten nyt löytynyt vuokraaja, ainakin kokeilemme kuinka heillä lähtee yhteistyö sujumaan! :)

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tässä nyt tämä vastauspostaus. Aika paljon oli samanlaisia/samantyyppisiä kysymyksiä, vastasin sitten vain yhden kerran samanlaiseen kysymykseen.

Mitkä ovat pitkäaikais suunnitelmasi ratsastuksen parissa?
- Ehkei niinkään ratsastuksen parissa tällä hetkellä. Tai joo, ratsastuksen parissa kehittyä tästä vielä ja päästä jossain kohtaa kilpailemaan mahdollisesti suomenhevosten kansallisissa luokissa, mutta ei välttämättä vielä moneen vuoteen.
Valjakkoajossa on tavoitteet tällä hetkellä paljon kunnianhimoisemmat. Haluaisin Nöpin kanssa startata ensi vuonna jo suomenhevosten kansallisia luokkia ja tähdätä suomenhevosten valjakkomestaruusluokkaan.


Kuka on ollut elämässäsi merkittävin hevonen?
- Kaikki ovat olleet omalla tavallaan merkittäviä, en osaa valita tähän yhtä. Manu opetti hevosen omistamisen tuomia haasteita ja vastuuta, Sissi opetti hyppäämisen salat, Nöpi taas tutustuttanut valjakkoon ja siihen, minkälainen side ihmisen ja hevosen välille voi tulla... Ehkä tavallaan Nöpi ollut merkittävin juuri tuon viimeisen mainitsemani asian takia: meidän välille on kehittynyt aivan erityinen side.

Miten päädyit Hessi-tallille ratsastamaan/ratsuttamaan?
- Alunperin olin Hessillä 1,5v ajan oppisopimuksella opiskelemassa ratsastuksenohjaajaksi ja silloin jo ratsutin nuoret siellä. Nyt sitten reilu vuosi sitten kyselin Heidiltä, olisiko hänellä kisattavaa hevosta minulle ja kyllähän sieltä löytyi niitä. Nyt olen sitten eksynyt nuortenkin selkään takaisin.

Jos voisit valita nyt Hessi-tallilta jonkun hevosen omaksi/ylläpitoon (Nöpiä ei lasketa), minkä valitsisit?
- Varmaan se täytyisi olla sitten Iida-poni, tyttäreni lempihevonen. ;) Kaikki leluhepatkin ovat "Iidoja"...

Oletko koskaan omistanut hevosta/ponia?
- Olen, Manun ja Sissin.

Haastavin hevonen jolla olet ratsastanut?
- Monella hevosella ollut omat vinkeensä... Sissi oli säpäkkä ja herkkä, Nöpi laiskottelee helposti jos ei itse ole skarppina, Manulla oli rotunsa tuomat haasteet... Yhtään varsinaisesti vaikeaa hevosta ei ole sattunut vielä eteen.

Minkä ikäisenä aloitit ratsastuksen?
- 6-vuotiaana.

Kuinka monta valmennettavaa hevosta sinulla on tällä hetkellä?
- Ei yhtäkään! Pidän silloin tällöin Hessillä tunteja viikonloppuisin, mutta omat yksityiset valmennukseni olen lopettanut. Nyt täytyy keskittyä kouluun, perheeseen ja oman harrastuksen ylläpitämiseen...

Mikä on sun unelma/tän hetkinen tavoite?
- Sellainen pitkän tähtäimen unelma hevosten saralla olisi pitää pientä tallia ja järjestää terapiaa mielenterveys- ja päihdekuntoutujille hevosten kanssa. Miksei myös vammaisratsastusta.

Lempi ratsastusvaatemerkki?
- Pikeur! Ehdottomasti. :)

Mikä on pelottavin/kauhein muisto hevosen kanssa?
- Olen säästynyt aika hyvin tälläisiltä tilanteilta tämän 17v ajan! En muista yhtäkään pelottavaa asiaa...

Jos saisit ottaa ihan millaisen vain - hevosen, millaisen/minkä ottaisit?
- Nöpin aavistuksen verran sirompana. Kyllä se tällä hetkellä kelpaa tuollaisenaankin, mutta kyllähän se vähän ratsumaisempi olisi pienemmällä päällä ja rungolla... ;)

Suomenhevonen vs. puoliverinen? Myös perusteluja!
- Suomenhevonen monipuolisuutensa ja luonteensa vuoksi! Ainakin ne suomenhevoset joiden kanssa minä olen päässyt työskentelemään ovat ihania työmyyriä. Puoliveriselläkin voi ajaa ja vaikka vetää rekeä, mutta usein ne ovat kovin reaktiivisia ja siksi en voisi kuvitella ottavani puoliveristä esim. näin monipuoliseen käyttöön missä Nöpi nyt on.


Minkä asian suokissa haluaisit vaihtaa/mitä et missään nimessä vaihtaisi?
- Todella vaikea kysymys. Missään nimessä en haluaisi muuttaa suomenhevosen työmoraalia (useimmiten hyvä), monipuolisuutta, luonteenlujuutta ja sitkeyttä. Ehkä sellaisen pienen jästipäisyyden; "Kyllä minä tiedän miten tämä asia tehdään, ole sinä likka hiljaa." voisin vaihtaa pois vaikka ei siitäkään usein joudu kärsimään...

Mikä on paras hevosrotu?
- Ei ole parasta hevosrotua, on vain hienoja yksilöitä varmasti jokaisessa rodussa! Tätä mieltä minä olen: olen omistanut lv:n, angloarabin ja nyt ratsastan suomenhevosta. Taustalle mahtuu myös arabeja, enkkutäykkäreitä, erilaisia poneja, puoliverisiä, kylmäverisiä jne... En osaa siis valita parasta rotua!

Pitäisikö mielestäsi esteratsastuksessa järjestää enemmän tyyliluokkia?
- Kyllä ja ei. Kyllä siksi, että kaikki alkaisivat enemmän kiinnittämään huomiota perusratsastukseen. Ei siksi, että ei tämän suhteen mielestäni ole mitenkään hälyttävän huono tilanne ainakaan meillä Suomessa? Ehkäpä poneille ja junnuille avoimia luokkia voisi muuttaa enemmän tyyliluokiksi? Luulen, että siellä suunnassa ongelmia on eniten, tiedän kyllä kokemuksesta, että ponilla voi räiskiä aika surutta menemään niin lujaa kuin jaloista pääsee ja silti ne esteet ylittyy... ;)


Millä tasolla olet kilpaillut korkeimmillaan este ja koulu kisoissa?
- Esteillä re 110cm ja koulukisoissa Suomessa heB ja Australiassa tasolla joka vastaa Suomen helppoa B:tä - A:ta.

Millainen olisi sinulle täydellinen hevonen?
- Sellainen, jonka kanssa voisin harrastaa kaikkia lajeja (este, koulu, kenttä, valjakkoajo) ja josta olisi myös tyttärelleni talutusratsuksi. Nöpissä yhdistyy nyt vain tuo ensimmäinen, mutta onneksi Hessiltä löytyy noita talutusponeja ihan runsaasti...

Haluaisitko olla viellä ponikokoinen ja kilpailla/valmentautua _poneilla_?
- En. :) Olen todella tyytyväinen nyt tähän tilanteeseeni. Poniaika oli ja meni vaikka itselläni ei koskaan ollut kunnolla mitään ponia jolla kilpailla. Hevoset ovat opettaneet paljon.

Kumman palkinnoista itsellesi ottaisit mielummin?
- Raipan - ja itseasiassa se löytyykin jo ruskeana. ;) Nöpillä en mielelläni käytä nylon-riimuja. Nahkaiset kestävät sen päässä paremmin...

Miten päädyit suomenhevoseen?
- Hessi-tallin omistajalta Heidi Sindalta kyselin kilpailtavaa hevosta ja alunperin Heidi tarjosi minulle Hessin Muusaa (Nöpin siskopuoli) ja latvialaista ruunaa "Ismoa", mutta pian löysinkin itseni Nöpin selästä ja sinne olen jäänyt!

Oletko ikinä harkinnut ratsastuksen lopettamista?
- En täysin, olen kyllä pitänyt parin kuukauden taukoja joskus, mutta lähinnä sen hetkisen hevostilanteen vuoksi enkä siksi, että olisin halunnut lopettaa.

Oletko koskaan tippunut Nöpiltä?
- En vielä! *koputtaa puuta* Yhden kerran oli kyllä lähellä...


Mikä on pahin tippumisesi?
- Putosin nf-ruunan selästä esteen päälle pää edellä ja sain kyllä ratsastettua vielä seuraavankin luokan, mutta sitten alkoikin heikottaa ja piti lähteä terveyskeskukseen tarkkailuun ja sitä kautta sairaalaan tutkimuksiin. Silloin epäiltiin aivoverenvuotoa, mutta kyse olikin onneksi vain aivotärähdyksestä.

Aijotko vielä joskus hommata itsellesi hevosen? :)
- Kyllä, ehkä, katsotaan. :P Tällä hetkellä tilanne on mitä parhain vaikka Nöpi ei oma olekaan. Saan aika paljon vaikuttaa sen hoitoon ja ehdottaa asioita, esim. ruokinnan suhteen.

Oletko koskaan kokeillut lännenratsastusta?
- Olen, siitä taitaa olla lähemmäs 10v aikaa ja silloin en tajunnut mistään mitään! En tainnut saada hevosta edes laukkaamaan...

Paras puolesi/vahvuutesi hevosten kanssa?
- Olen mielestäni jämäkkä ja periksiantamaton. Olen myös tarkka hevosen hyvästä hoidosta. Voisin kertoa myös heikkouteni vaikka sitä ei kysyttykään: joskus voisin olla pitkämielisempi, välillä tulee turhaan hermostuttua itseensä ratsastajana ja helposti se tulee näytettyä hevoselle tiuskimisena...

Miksi myitte Sissin?
- Sissille ei ollut enää käyttöä lopetettuani hevosalalla työskentelemisen ja opiskelemisen. Se oli jo ennen opiskeluanikin myynnissä hetken ajan, mutta päästyäni kouluun päätimme sen pitää nimenomaan opiskelun ajan.

Ostaisitko Nöpin, jos saisit mahdollisuuden?
- Jos voittaisin lotossa tai muuten tietäisin, että olisi vara Nöpiä myös pitää niin kyllä, ostaisin.

Mitä mieltä olet lämminverisistä?
- Mukavia harrastehevosia. Itsellänikin sellainen aikoinaan oli. Ei siitä ollut yli 90cm esteille tai yli heC-kouluradoille.


Milloin viimeksi sinulla on mennyt hermo hevosiin?
- Hevosiin yleisesti vai johonkin tiettyyn hevoseen, esim. Nöpiin? Noh, vastaan molempiin. Hevosiin yleisesti: ei koskaan. Nöpiin: tätäkin vaikea muistaa, mutta luulen että tilanne on ollut jokin sellainen, että Nöpi on ollut hormoniensa vallassa ja ryhtynyt täysin korvattomaksi ja kuuroksi, kun on ollut niin pyörryksissä ihanista tammoista...

Oletko koskaan pelännyt yhtäkään hevosta?
- En ainakaan muista... Joskus penskana oli sellainen tuntihevonen joka oli kovin häijy hoitaessa, mutta en oikein muista pelkäsinkö silloin sitäkään.

Minkä ikäisenä sait oman hevosen?
- Olin silloin muistaakseni 16v.

Onko sinulla koskaan ollut tilannetta: "Pidä harjasta kiinni ja toivo parasta?"
- Ei, onneksi. :D Olen säästynyt kaikelta tälläiseltä!

Oletko koskaan ajanut ravurilla?
- Olen pari kertaa.

Aiotko ottaa Nöpin lisäksi muita treenattavia/kisattavia?
- En nyt ainakaan toistaiseksi, ellei tule jotain täysin vastustamatonta eteen... Nöpissä riittää tällä hetkellä työtä, sitten kun yrittää kunnialla hoitaa myös koulunsa ja viettää aikaa perheensä kanssa niin mihinkään muuhun ei jääkään aikaa...

Paljon olet kisaillut elämäsi aikana ? Onko niistä paljon voittoja ?
- Sissillä kisasin jonkin verran ja Australiassa aika paljonkin. On niitä voittojakin tullut... En ole laskenut kisamääriä enkä sijoituksia. :)


Mitä tavoittelet seuraavaksi, nyt kun Nöpi on kantakirjattu?
- Kansalliset valjakkoluokat ja ratsukantakirjaus! Kaksi suurinta tavoitetta.

Minkä menettäneesi hevosen haluaisit takaisin?
- En mitään. Sissiä joskus olen kaiholla muistellut, ehkä joskus pieleen menneen estevalmennuksen jälkeen, mutta sillä on superihana koti ja itsekin olen tyytyväinen tämän hetkiseen hevostilanteeseen!

Mikä on ollut elämäsi poni?
- Poneista on niin vähän mulla kokemusta, kaikki menee tuonne jonnekin ratsastuskouluajoille... Siellä oli sellainen nf-tamma "Omppu" joka oli hoitohevoseni, se oli yksityinen joten nuorelle likalle aivan mahtava luottamuksenosoitus antaa se hoidokiksi ja Omppu oli vieläpä aivan ihana. Se sitten varmaan!

Ajatteletko aina hevosesi parasta?
- Pyrin siihen kyllä. Esimerkiksi olen jättänyt usein valmennuksen väliin, jos viikonloppu on ollut rankka. Meillä kun on valkit aina maanantaisin niin koen, että on tärkeää antaa hevosen palautuakin esim. valmennus- ja kisaviikonlopusta kunnolla.

Oletko varusteratsastaja?
- Olen! Ja tekstiiliurheilija! Täytyy olla sävy sävyyn ja mielellään Pikeuria... Mutta kyllä tulee shoppailtua myös Horzella ja Hööksissä! Pääasia, että vaatteet ja varusteet ovat sopivia ja näyttävät kivoilta. Jos sitten niistä tarvitsee maksaa (kuten Dyonin suitsista, koska piti olla ruskeat meksikolaiset hopeilla soljilla!) niin sitten täytyy. Maksan kyllä, jos tiedän maksavani laadusta.

Miksi aloitit ratsastuksen?
- Vaikea muistaa! Ei ollut kyllä syynä se, että kaverit ratsastivat - koska sellaisia ei ollut... Kai se oli vain rakkaus eläimiä kohtaan.

5 kommenttia :

  1. Mukavasti vastasit kysymyksiin :)

    VastaaPoista
  2. Mulle on epäselväksi jääny, mitä siellä Australiassa asti oot kilpaillut?/minkä takia siellä olit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muakin kiinnostais! Voisitko tehdä aiheesta vaikka jonkun postauksen ? :D

      Poista
  3. Olen tehnyt aiheesta parikin postausta:

    http://emmilepola.blogspot.fi/2012/01/vuosi-australiassa.html
    http://emmilepola.blogspot.fi/2012/02/australia-vol-2.html

    VastaaPoista
  4. Kiitos että kerroit tyhmille!:DDD

    VastaaPoista