maanantai 29. huhtikuuta 2013

Orisuora ja vähän tulevaa

 

Eilen sunnuntaina oli sitten Marttilassa Kylämäen hevostilalla Orisuora jonne mekin Nöpin kanssa lähdimme! Matkaseurana ja ihanina apukäsinä toimivat team-Sannit, eli pikkusiskoni Sanni joka ystävällisesti meitä kuskasi ja groomi/hevosenhoitaja/Emmi-hoitaja Sanni.

Matka sujui hyvin, navigaattori ohjasi jokaisen mahdollisen oikoreitin pikkuteitä pitkin, mutta onneksi kuskimme Sanni handlasi hienosti tilanteet. Perillä otimme ensimmäisenä hevosen vapaana olevaan karsinaan ja sitten vaunut alas. Vähän kiireellä aikataululla olimme ja pitikin alkaa heti laittaa Nöpiä kuntoon ajoa varten.

Kävimme tekemässä hyvin nopean verryttelyn hiekkatiellä ja sitten pitikin jo olla kentällä.


Alun pysähdys oli Nöpin mielestä taas todella tylsä juttu. Se ei ilman kunnollista verryttelyä jaksa tuollaisessa tilanteessa seistä vaan olisi menossa jo... Malttia tarvittaisiin lisää. Työajossa se malttaa oikein hienosti ja seisoo vaikka maailman tappiin asti, mutta valjakkovaunujen edessä se on niin työn touhua täynnä, ettei se meinaa pysyä housuissaan... :P



Itse ajo sujui hyvin. Nöpi oli iloinen, pirteä oma itsensä ja miellyttävä ajaa. Lisäyksetkin lähtivät hyvin. Käynti ei oikein venynyt - voi olla, että parin päivän takainen pieni ”onnettomuus” saattoi vähän jäykistää orin takapäätä... Sanotaanko, että tuohon ”onnettomuuteen” nähden se liikkui videoltakin katsottuna oikein hyvin ja elastisesti!






Ajosuorituksen tehtyämme purettiin hevonen vaunuista ja valjaista, itse lähdin hakemaan helpotusta aivan kamalaan nälkääni (ja vähän suklaata Sanneille) ja Sannit jäivät katselemaan muiden oriiden suorituksia. Ja taas tuli kiire laittaa itsensä ja hevonen valmiiksi... Ehdimme kuitenkin, verryttelyä ei toki ollut ollenkaan (kävelyn lisäksi) kun ei ollut tilaa missään ravata ja laukata, mutta ei kun kentälle vain.

Sellaisen huomion haluan tähän heittää vaikka saattaisi selittelyltä kuulostaakin:
  • edellinen ratsastuskertani Nöpillä oli Tampereen messuilla alkukuusta, koska satula on ollut sitten melkein siitä lähtien topattavana
  • topattua satulaa ei ollut ehditty kokeilla ratsain Nöpin selkään, vain käytävällä tarkistettu
Noh, kaikkihan alkoi ihan kamalasti, kun Nöpi päätti yhtäkkiä ”muka” jännittää puiden takana mikrofoniin puhuvaa ihmistä ja sen jälkeen aidan vieressä istuvia ihmisiä... Ensimmäisessä ravilisäyksessä se syöksyi eteenpäin, mitäs tyhmänä tein ensimmäisen lisäyksen kohti porttia ja muita hevosia... Muuten ravi oli ihan tahdikasta ja hyvää. Laukka taas... Noh, Nöpi esitti huumorintajuisen puolensa! Se – luultavasti vanhasta tottumuksesta kapean satulan vuoksi – pukkaili laukannostoissa kumpaankin suuntaan. Lisäksi se esitti hauskaa köyryselkälaukkaa aina välillä. Mutta itse hämmästyin kyllä laukan ilmavuudesta.



Oman analysointini tulos on, että Nöpin oli nyt helpompi liikkua tarpeeksi leveän satulan kanssa ja se huomasi sen itsekin. Nostojen pukittelut johtuvat varmaankin siitä, että se ”oppi” niin tekemään kapeaa satulaa protestoidessaan ja ehkä luuli, että satula ottaa edelleen kipeästi nostoissa. Nöpi ei vaikuttanut missään vaiheessa tyytymättömältä vaan ennemmin iloiselta ja kujeilevalta... Olisi pitänyt kokeilla satula ratsain jo ennen Kylämäellä esiintymistä, mutta satula tuli vasta perjantaina jolloin oli hieronta (ei voinut ratsastaa hieronnan jälkeen) ja lauantaina oli ehdottoman pakollinen koulurataharjoitus Ypäjän kisoja varten joten näin nyt. Noh, Nöpi näytti kyllä sitten sekä sen rauhallisen, että sen huumorintajuisen ”Vaahteramäen Eemeli” -puolensa.

Hauska päivä oli ja on ”mulla” (edelleenhän Nöpi ei omani ole vaikka kovasti sen haluaisin olevan) hieno ori! Kommentit Orisuoran jälkeen ovat olleet niin positiivisia, että hyvä etten ole itkua
vääntänyt niitä lukiessa! Tulee sellainen tunne, että jotain olen Nöpin kanssa varmasti oikein tehnyt. Tässä vielä video meidän päivästä Marttilassa:


Tänään olimme taas ”hyvänmielen-maastossa” revittelemässä ja kuuntelemassa lintujen laulua. Nöpi päästeli taas parit suorat iloisin mielin tuhatta ja sataa, sitten metsässä käveleskelimme pitkin ohjin haaveillen tulevasta – minä Ypäjän kisoista ja Nöpi varmaan heinäkuun laidunlomasta tammojen kera...

Mutta nyt katse kohti ensi viikonloppua, Kokoontumisajoja. Perjantaina valmentaudumme Anna Kärkkäisen johdolla esteillä, lauantaina Rosali Kivitien kouluvalmennuksessa ja Heidin ajovalmennuksessa. Sunnuntaina on show-näyttely jossa esitän Nöpin, Teiskon ja Lakupeikon, meidän orikolmikon siis!

Tässä vielä videota myös tästä päivästä. Halusin vähän kuvata Nöpin käyttäytymistä kotioloissa:


4 kommenttia :

  1. Oletko koskaan miettinyt, että entä jos tiput joskus Nöpiltä ja se pääsee karkuun? Itse en tykkäisi yhtään ratsastaa hevosella, jolta "ei saa" tippua. Onko sinulle koskaan meinannut Nöpin kanssa käydä pahemmin? Onko päässut irti tai kunnolla yrittänyt lähteä taluttaessa?

    VastaaPoista
  2. Kyllä sitä tulee aina välillä mietittyä, mutta ei niin että se häiritsisi ratsastamista. En koskaan ratsailla mieti tuollaisia asioita. Se tapahtuu jos tapahtuu, toivottavasti en tipu. Tilanteen mukaanhan siinä sitten toimittaisiin - jos tipun yksin maneesissa, ei hätää ole. Samoin jos tipun yksin kentällä, Nöpin saa kiinni kyllä - ei se aidoista läpi juokse tammojen luo vaan jää hörhöämään aidalle. Jos tilanteessa taas on muita ratsukoita, niin se on eri juttu, mutta toivon kyllä että jokainen ratsastaja on sen verran skarppina, että sellaisessa tilanteessa hakeutuisi hevosensa kanssa heti pois (maneesista tai kentältä)... En kyllä minäkään pystyisi ratsastaa Nöpillä, jos oikeasti koko ajan miettisin, että apua jos putoan :) Luotan siihen ja itseeni...

    Viime kevät oli Nöpin kanssa haastavaa, kuten olen jossain kohtaa kirjoittanutkin tällä blogissa. Ensimmäinen kevät, kun sitä alkoi ihan tosissaan kiinnostaa "orin hommat". Olin myös alkanut ratsastaa sitä vasta pari kuukautta takaperin ja ennen minua Nöpillä ei ollut ketään "omaa ihmistä". Suoraan sanottuna se ei oikein luottanut ihmiseen ja sen huomasi kunnioituksen puutteena.

    Silloin se pääsi pari kertaa irti sitä taluttaessa. Itseltäni se pääsi irti kerran. Tuossa tilanteessa se oli kuitenkin tavallaan "helppo" ottaa kiinni, koska se keskittyi niin paljon aidan toisella puolella oleviin tammoihin ettei tajunnut lähteä karkuun :p Sitten vain piti palauttaa ori maan pinnalle tavalla tai toisella ja poistua tilanteesta...

    Nykyäänhän ei näitä tilanteita ole sattunut ollenkaan, ei viime kevään jälkeen. Nöpi luottaa nyt minuun ja on muidenkin käsiteltävissä paljon paremmin. Se on tajunnut, että ihmiseen voi luottaa ja ihmistä täytyy kunnioittaa. Tästä otan kyllä kunnian itselleni, minä sen kanssa tämän vuoden ajan olen töitä tehnyt...

    Ilkeyttään Nöpi ei siis viime keväänä tuota tehnyt, eikä siksi että se olisi "haastava" tai "hankala". Se ei vain tiennyt, miten ihmisen kanssa toimitaan. Kyllähän se oli ratsukoulutettu ja paljon käsitelty jne, mutta siitä huomasi ettei sillä koskaan ollut ollut sellaista ihmistä johon se voi turvata.

    VastaaPoista
  3. Kerrankin saa kattavan vastauksen, kiitos siitä! (: Olet kyllä tehnyt hyvää työtä Nöpin kanssa! Toivottavasti teidän "tarina" jatkuu vielä pitkään.

    Pidtätkö aina sitten maneesissa oven ja kentällä portit kiinni kun sielä ratsastelet? (:

    Luotatko Nöpin vuokraajaan, että hän sen kanssa pärjää?

    VastaaPoista
  4. Toivon myös, että meidän yhteiselle taipaleelle ei ihan heti loppua tule. :) Ajatus on ollut, että vuoden päästä Nöpi olisi oma. Katsotaan toteutuuko se.

    Pidän aina oven ja portit kiinni. Pidän ihan kenen tahansa hevosen kanssa. :)

    Luotan Alinaan sen verran, että uskallan hänen touhuta jo Nöpin kanssa ihan ominensa. Hän on osoittanut olevansa topakka ja Nöpi on alkanut jo Alinaan myös luottamaan. Ehkä vaistoaa myös sen, että minäkin hyväksyn Alinan? Toki "vahdin" kovasti vuokraajan tekemisiä Nöpin kanssa sillä tavoin, että kyselen runsaasti jokaisen käynnin jälkeen miten meni ja mitä tekivät ja annan sitten vinkkejä, jos on ollut joku hankala tilanne. Säännöllisesti käymme myös tallilla yhtä aikaa jotta pääsen näkemään kuinka heillä menee.

    Nyt keväällä tulen olemaan vieläkin tarkempi ja vahtimaan vielä vähän enemmän, ja olen myös mukana useammin. Vaikka vaikuttaisi, että tästä keväästä ei tule niin haasteellista kuin viime kesästä, niin pian Nöpin tarhaan laitetaan sen kanssa tamma (kunhan tulee kiimaan) ja se voi alkuun olla vaikeaa.

    VastaaPoista