tiistai 13. maaliskuuta 2012

Tuulinen päivä

Eilen todella tuuli niin rajusti, että totesin jättäväni nuo nuorimmaiset säpsyilemään heiluvia puita pihattoihinsa... Töihin pääsi siis 5v Muusa ja 4v Nöpi.

Muusan kanssa humpsuteltiin maneesin suojassa. Tänään oli vähän "tättärää"-päivä osin varmasti johtuen kovasta tuulesta ja osin helposta viikosta. Mörköjä oli hieman nurkissa ja se tuttu tasaisuus kateissa. Tehtiin siis paljon siirtymisiä ja pyrittiin niiden avulla alkaa keskittyä hieman enemmän työntekoon kuin maneesin seinien kolinoihin ja ovien paukkumisiin. Laukka oli tänään huonompaa kuin aikaisemmin, luultavasti johtuen kuitenkin vain jännityksestä. Ei siis pyörinyt ihan yhtä hyvin kuin ennen eikä ollut niin hyvin ratsastettavissa laukassa - kaatui kaarteisiin sisäpohjetta vasten ym. Tulikin sitten ravissa vielä tehtyä muutamia väistöjä ympyrällä. Lopussa oli ihan ok, mutta ei antanut edelleenkään sitä parastaan. Annetaan anteeksi jännittävän tilanteen vuoksi.

Nöpin kanssa aloitettiin klippaamisella - se hikoaa ratsastuksessa yleensä aina ja hikistä hevosta ei oikein voi klipata. Edelleen herra seisoi kuin tatti paikallaan klippaamisen ajan, kaula vain kutisi niin kovasti että siinä piti hieman kiemurrella. Huomasin myös, että ristiselän kohdalta klipatessa Nöpi notkisti selkäänsä, "pakeni paikalta". En silloin vielä niinkään noteerannut asiaa, toki asian huomasin ja pistin mieleeni mutten vielä miettinyt sitä sen enempää. Noh, sittenhän kävi se mikä viimeksikin: akku loppui... Puolet hevosesta kuitenkin jo klipattu ja toiselta puoleltakin sain jo aika paljon! Seuraavalla klippauskerralla sitten loput ja vielä siistiminen toisella koneella (jossa paremmat terät). Kuvia tulette saamaan, harmi ettei nyt tullut otettua ennen-jälkeen kuvaa... Vaikka kuvasta ei varmasti olisi saanut oikeanlaista kuvaa siitä KUINKA pitkä karva Nöpillä oikeasti oli...

Klipperin päätettyä siis lopettaa hommat tältä päivältä satuloin Nöpin ja lähdin sen kanssa uhmaamaan luontoäidin voimia eli kentän suuntaan. Kenttä oli jo aivan sula, märkä tietenkin mutta pohjaltaan siihen nähden aivan hyvä, että vielä edellisenä päivänä se oli ollut jäässä. Nöpin kanssa pitäisi ottaa paljon isoa laukkaa isolla alueella niin, että se saa oikeasti laukata kunnolla, joten siksi jätimme nyt maneesin kolinat välistä.

Sama juttu kuin viime ratsastuskerralla eli lauantaina, vasemmalta puri kiinni kuolaimeen ja nyt yritti kunnolla paetakin oikealle. Ei halunnut taipua vasemmalle ollenkaan, taipui mielummin oikealle ja oikeaan suuntaan mennessä mielellään ylitaipui. Laukka ei pyörinyt ihan niin hyvin kuin lauantaina. En kuitenkaan ratsastanut kauaa, askeleet läpi vain, koska jäin sitten pohtimaan syytä tuohon jäykkyyteen... Raspaus on tehty pari kuukautta sitten, eli periaatteessa ei pitäisi olla sen suhteen mitään.

Kuitenkin omistajan kanssa juteltuani tulimme samaan lopputulokseen: hevonen tekee hyvin ilman satulaa ja ratsastajaa, jopa ratsastajan kanssa heikompi vasen laukka pyörii itseasiassa vapaana ollessaan paremmin kuin oikea. Ristiselässä oli selvää arkuutta. Satula on ostettu alkuvuodesta, mutta kyllähän nuori hevonen voi muuttua nopeastikin, etenkin kun se on tehnyt tämän vuoden nyt paljon enemmän töitä. Joten satulansovittajaa täytyy siis kutsua paikalle katsomaan täytyisikö muutoksia satulassa tehdä. Onneksi se on suht. helposti muokattavissa joten ei pitäisi olla hätää sen suhteen. Siihen asti täytyy varmaankin työskennellä maasta käsin tai katsoa mikäli jonkun toisen hevosen satula olisi sopiva. Yhtenä apukeinona kipuilun lopettamiseen arnica-geeli, jota hieroja joskus suositteli erään toisen hevosen kipeään selkään. Arcina on yrttiuutetta, joka hoitaa nivel-, jänne-, välilevy- ja nivelsidevammoja. Sen pitäisi vähentää turvotusta ja lihassärkyä ja lievittää tulehduksia. Ja toimii muuten ihmisillekin, itse käytän tätä lihasjumeihin!
Ja tietty etenkin nyt klipattuna täytyy huolehtia siitä, ettei Nöpi saa kylmää... Lämpimiä päiviä luvassa, mutta kovin tuulisia joten sen vuoksi Nöpi ulkoilee sadeloimi päällä. Toppaloimet saa omasta mielestäni jo jättää klipatuillakin näillä keleillä pois...

Ylihuomenna tulee poni! Siitä kerron sitten myöhemmin lisää, mutta kiva projekti on kyseessä :)

Ja vielä muistuttelua:
"Katsotaas kuka tätä lukee oikeasti. :) Tulevan arvonnan tuote tulee olemaan Shockemölen ruskea huopa hevoselle. Mutta huomio: arvonta on avoin vain lukijoilleni, jotka ovat kommentoineet tekstejä. Eli aktiivisille lukijoille, ei taustapiruille. ;) Huomatkaa esimerkiksi kysymyspostaus, kysymyksen lisääminen on yhtäkuin kommentti eli te jotka olette jo kyselleet olette mukana arvonnassa."
Arvonnasta ilmoitetaan voittajalle henkilökohtaisesti! Arvonta suoritetaan 25.3.

14 kommenttia :

  1. Miten saan hevosen kääntymän paremmin ympyrällä ja miten sitä saa pois ettei hevonen kaadu niin paljon sisälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netin välityksellä on hieman vaikea neuvoa, kun ei tiedä lähtötilannetta (onko hevonen esimerkiksi kykenevä kulkemaan kaarteissa tasapainossa, millä tasolla ratsastaja on jne). Perusasiat kaarteen ratsastamiseen on kuitenkin: Sisäohja asettaa ja osittain kääntää, ulko-ohja tukee ja säätelee asetusta, sisäpohje taivuttaa, ulkopohje kääntää, ratsastajan paino ja katse liikkeen suuntaisesti. Näistä perusasioista lähdetään sitten hiomaan. Sisäpohje täytyy olla oikealla kohdalla taivuttamassa hevosta, liian takana oleva pohje siirtää takaosaa ja liian edessä oleva pohje etuosaa. Sama juttu ulkopohkeen kanssa, sen paikalla määritellään mitä halutaan hevoselta pyytää... Vielä kun lisätään tähän paino-avut jotka saattavat kertoa hevoselle aivan toista mitä muut avut niin soppa on valmis. Joten siksi on vaikea neuvoa näkemättä ratsukkoa, ei voi tietää mikä kohta ratsastuksessa on pielessä. Itse esimerkiksi tiedän olevani vino ja valuvani helposti vasemmalle ja työntäväni istunnalla hevosta oikealle... Mutta jokaisella meistä on omat virheemme ja kaikki olemme vinoja, se on vain valitettava fakta ;) Täytyy vain löytää ne kohdat ja keskittyä niiden korjaamiseen.

      Esimerkiksi Muusan kanssa tilanne korjaantui ratsastamalla sisäpohje kunnolla läpi ja tein sen suurentamalla ja pienentämällä ympyrää. Ylitaivuttaa ei kannata, hevonen valuu helposti lapa edellä ulos ja teinkin tätä harjoitusta aika suoralla hevosella. Muusa nuorena hevosena ajautuu myös helposti epätasapainoon ja harjoitus oli helpompi sille mielummin suoralla rungolla kuin taipuneena.

      Poista
    2. En nyt varmaan vastannut suoraan kysymykseesi, pahoittelen sitä, mutta netin välityksellä täysin tuntematonta ratsukkoa on vain hyvin hankala neuvoa - voi vain kertoa ne perusasiat vaikka voikin olla ettei kyse ole ollenkaan niiden hallitsemisen puutteesta!

      Poista
  2. kiitos vastauksesta (: kyllä nuokin varmana jo jotain auttaa (: valmennuksiin olisi tarkotus joskus päästä. iso 7v hevonen kyseessä, hieman projekti vielä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, hyvä ratsastaa jonkun silmän alla, etenkin itse sain paljon kun kävin muutamassa istuntapainoitteisessa valmennuksessa - etsittiin ja löydettiin ne jutut omassa istunnassani mitkä vaativat erityishuomiota ja mitkä vaikuttavat ratsastukseen niin kokonaisvaltaisesti...

      Poista
  3. tykkäään kyllä tästä blogista vaan postaus postaukselta enemmän ! :) kirjotat tosi kivasti joka korvaa sit sitä että joka postauksessa ei oo kuvia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Juu aina ei ole kuvaajaa saatavilla...

      Poista
  4. Voi että, siellä on jo kenttä sulana? Täällä ei ole.. sais kyllä lumet sulaa kentältä ja vähän äkkiä! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kieltämättä tais vaikuttaa kun se aurattiin niin hyvin tuossa juuri ennen plussakelien saapumista :) Nyt siellä oli enää lammikoita mutta ei jäätä yhtään. Ja yllättävän hyvä oli vaikka olikin märkä!

      Poista
  5. Kuinka montaa hevosta sie tällä hetkellä ratsutat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viittä + satunnaisesti läpiratsastan noita vanhempia :) Ja sitten tämä uusi tulokas tulee ajo-opetukseen.

      Poista
  6. Hehee en malta odottaa pikku ponnya!! :pp

    VastaaPoista
  7. Tuli mieleen, että kuinka kauan oot ratsastanu? Sori jos on kysytty jo jossain, mutta en oo lukenu kovin pitkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 6-vuotiaasta säännöllisesti :) Kuitenkin vasta myöhemmällä iällä se on ollut tavoitteellisempaa.

      Poista