sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Vastauspostaus nro. 2!

 Ensinnäkin voisin kertoa nopeasti eilisestä: entinen oppilaani, Janika, kävi kokeilemassa Nöpiä eilen. Hän alkaa nyt liikuttamaan oripoikaa kaksi kertaa viikossa. Tämä helpottaa omia paineitani suunnattomasti, käyn edelleen sen kolmisen kertaa itse, mutta Nöpi tarvitsee liikuntaa paljon enemmän kuin 3krt/vk! Nyt viisi kertaa viikossa se liikutetaan ratsain ja sen lisäksi mahdollisesti kerran ajaen (ajotunnilla). Hyvältä vaikuttaa ja kunto alkaa varmasti nyt kohota - ja masu pienentyä. ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Mikä on paras leirimuistosi? Ja millä tallilla?
- Olen ollut leirillä kolme kertaa. Kastellin Ratsutilalla kävin penskana aktiivisesti ja siellä vietin ensimmäisen leirinikin. Toinen leiri oli Tiinan Tallilla Seinäjoella. Kolmas oli Vuokatin ratsastuskoululla. Ehkä paras muistoni oli Vuokatista, olimme ystäväni kanssa (12-vuotiaina) aikuisleirillä! Me kaksi nassikkaa ja loput aikuisia ihmisiä, vanhin melkein 80v :) Oli siinä sekalainen sakki. Tuolta leiriltä on monia hyviä muistoja, mm. Vuokatin vaarojen vaellus!

2. Mieleenpainuvin hevonen, miksi?
- Todella vaikea kysymys! Voi olla niin monella tapaa mieleenpainuva... Ehkäpä liitokavio Mossy Australiasta. Se oli upea, iso, rautias kouluhevonen.



Mossy myös hyppäsi! Kamala kun makaan kaulalla, älkää välittäkö :p
3. Miten sinun ja Nöpin yhteinen tarina alkoi?
- Otin yhteyttä Heidi Sindaan kysellen olisiko hänellä minulle kesän kisoihin hevosta tarjolla. Heidiltä löytyikin useampi ja niistä nyt on jäljelle jäänyt enää Nöpi, johon haluan keskittyä nyt täysillä.

4. Kauan olet harrastanut ratsastusta?
- 6-vuotiaasta asti! Mitään vuoden kestäviä taukoja ei ole ollut (raskauden ajan kyllä), joten vuosia on kertynyt nyt noin 17. Sanotaan, että viimeiset 8 vuotta olen ratsastanut aktiivisemmin, enemmän kuin kerta viikkoon ja valmentautuen.

5. Missä aloitit ratsastuksen?
- Kastellin Ratsutilalla Siikajoella. Maisa oli ehdottomasti paras mahdollinen opettaja ratsastusuran aloitukseen!

6. Oletko koskaan lopettanut ratsastuksen/hevosten kanssa touhuamisen täysin?
- En ole lopettanut. Raskauden ajan olin ratsastamatta turvallisuuden vuoksi.

7. Olisitko halunut ostaa Hovin Ratsutilalta jonkun hevosen? Mikäli kyllä, minkällaisen (sukupuoli/luonne)?
- Kyllä ja en. Leikittelin ajatuksella ostaa Zirocon (15v ori) itselleni eläkepäiville. En kuitenkaan oikeasti ostaisi hevosta, jolle minulla ei olisi varsinaista käyttöä...

Ziroco, tässä vielä orina, nyttemmin ruunattu. :)
8. Millainen olisi mielestäsi "täydellinen" hevonen?
- Sopivasti luonteikas, ei kuitenkaan mikään possu vaan sellainen "suuri persoona". Kuitenkin kiltti ja ihmisystävällinen, tykkää olla halittavana ja pusittavana ;) Sellainen, jota tyttönikin voisi harjailla ja jolla voisi talutettuna ratsastaa. Kapasiteetti ei saisi loppua heti kesken, jottei tule tilannetta, jossa hevonen tuntuu riittämättömältä. Monipuolinen eli ajoon myös!

9. Milloin sinua on pelottanut eniten hevosten kanssa?
- Koskaan ei ole pelottanut ihan kunnolla. Eniten jännitti 2v laukkahevosen selässä laukkaradalla. Se tuntui siltä, että voisi singota mihin suuntaan vain, ihan koska tahansa.

10. Kuinka montaa kertaa olet tippunut ja onko ikinä köynyt pahasti?
- Lakkasin laskemasta jo kauan aikaa sitten :) Lapsena tuli ratsastettua aikamoisilla pukkikoneilla, shettiksillä lähinnä ja sieltä lenteli kyllä monen monta kertaa. Koskaan ei ole vielä käynyt pahasti... *koputtaa puuta*

11. Oletko koskaan ollut turhautunut niin paljon hevosten kanssa työskentelyyn, että olet miettinyt lopettamista?
- En ole koskaan turhautunut hevoseen, mutta rahan vähyyteen. Tähän harrastukseen tarvitsee varallisuutta, jos haluaa tehdä täysillä ja valmentautua + kisata. Joskus on tuntunut siltä, etten pääse etenemään ja olisi parempi lopettaa.

12. Millä merkillä on mielestäsi parhain hinta-laatu suhde?
- Pikeurilla. Mitään halpoja tuotteita ei Pikeurin tuotteet ole, mutta sitäkin kestävämpiä joten hyvä hinta-laatusuhde näillä!

13. Onko Nöpi vaativa ratsastettava ?
- Kyllä ja ei. Jos ei vaadi siltä mitään, se puksuttelee nätisti menemään, löntystellen eikä tee mitään ilkeyksiä. Mutta vaativaa siinä on saada se oikeasti kevyeksi, käyttämään takaosaakin, tekemään kunnolla töitä. Nyt etenkin, kun sillä ei ole vielä voimaa sellaiseen ja silti täytyy saada se kulkemaan oikeinpäin, jotta lihakset kasvavat myös oikein.

14. Kauan ratsastelet/ajelet Nöpiä nyt ?
- Niin kauan kuin mahdollista! Eli niin kauan kuin hevonen on minulla käytössä ja itse pystyn harrastamaan.

15. Onko sinulla jotain suuria tavoitteita Nöpin kanssa ?
- Ensi vuoden suurin tavoite on kantakirjaus, sitten 5v laatikset. 6v-kaudella tavoite on kasvattajakisassa.

16. Miten päädyit valjakkoajon pariin?
- Olin Hessi-tallilla töissä aikoinaan pari vuotta ja silloin jo tuli jonkin verran ajettua. Nyt olen kuitenkin löytänyt ne valjakkoajon "salat" ja innostunut lajista enemmän.

17. Onko Nöpi erityisen orimainen tai tarvitseeko sitä ottaa erityisesti huomioon eri tilanteissa ja jos, niin miten/millaisissa?
- Ei erityisen, mutta orimainen kuitenkin. Sellaisen ihmisen kanssa, jota se kunnioittaa, ei sen tarvitse orimaisuuttaan tuoda esille. Jos kuitenkin joku sille tuntematon tai sellainen josta Nöpi vaistoaa, että on epävarma, taluttaa tai ratsastaa sillä, voi alkaa steppailu ja muille hevosille huutelu. Otan kuitenkin tietenkin huomioon Nöpin sukupuolen oikeastaan kaikissa tilanteissa. En halua pihaton kapeassa mäessä vastakkain tamman kanssa joten kerron tallissa, kun lähden hakemaan Nöpin - jottei kukaan tule juuri sillä hetkellä tamman kera pihatoille. Käytän taluttaessa aina ketjua suussa ja raippa on varalta mukana. En päästä taluttaessa hevosta selkäni taakse vaan pidän sen vierelläni, jotta näen sen joka tilanteessa. Ratsastaessa ja ajaessa ihan normaalit säännöt pätevät: ei mennä aivan toisen kyljestä ohi - ei siksi, että Nöpi voisi ottaa asiasta kierroksia vaan myös toinen hevonen voi vaikkapa potkaista! Suhteellisen "helppo" ori Nöpi silti on.

18. Oletko koskaan ajatellut perustaa omaa tallia? Miksi?
- En. Yksinkertaisesti siitä syystä, että sellainen toiminta ei kannata ainakaan, jos ei ole paikkaa esimerkiksi perintönä saatuna. Miljoonavelallisena ei paljon hevostoiminnalla juhlita...

19. Aiotko jossain kohtaa suorittaa ratsastuksenohjaajakoulutuksen loppuun (esittelysivuista sain käsityksen, että se jäi sinulta kesken)?
- Luultavastikaan en. Käyn mielummin koulutuksen jolla varmasti elätän itseni kunnolla ja pidän hevostoiminnan harrastuksena. :)

20. Jos saisit itsellesi jonkun tuntemasi hevosen omaksesi, olisiko se Nöpi vai joku toinen? Tavoitteesi hevosten parissa?
- Kyllä se varmaan Nöpi nyt olisi. Tällä hetkellä ei ole tavoitteena tai en koe tarpeelliseksi sitä, että pääsisin kilpailemaan vaativissa luokissa koulua tai esteitä. Nöpi riittäisi minun harrasteluuni ja tavoitteet olisivat sitten suokkiluokissa, esim. koulu SM:t joskus hamassa tulevaisuudessa ja toki valjakossa! Toisaalta tyttöni ratsuksi se ei sovi kokonsa puolesta, joten ehkä likalle pitäisi ostaa sitten poni... Mukava ruuna, jotta voisivat yhdessä tarhailla Nöpin kanssa. :)

0 kommenttia :

Lähetä kommentti