sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Oripäivät ohi ja muutoksia

Nyt on sitten Peten kanssa koitos ohi! Kunnialla suoriuduimme vaikkei tulos ollutkaan sitä mitä lähdimme hakemaan.

Poni oli tosiaan edellisenä päivänä pesty ja paketoitu yötä varten (valkoiset jalat ja turve = ilman pinteleitä aamulla ruskeat, joten pintelit jalkaan yöksi) joten aamulla vain pakkasimme tavarat autoon ja sitten poni kyytiin.

Ypäjällä oli hetki aikaa ennen eläinlääkäriä joten katselimme vähän ympärillemme ja puunasimme ponia vähän lisää. Peten kopista ulos otettuamme tuli huomattua, ettei sitä lisäenergiaa sitten siellä olisikaan tarvittu... Muita oreja meni edes-takaisin ja sai pienen ponin pään aivan pyörälle. Pete on siitä mukava ori kuitenkin, että vaikka se on levoton ja säätää, se ei tee mitään ilkeää kuten esimerkiksi hypi pystyyn. Se on vain sitä hörinää ja pyörimistä, minkä kyllä kestää. Eläinlääkärin tarkastuksessa alkuunsa sama levottomuus jatkui, mutta sitten Pete taisi huomata, että nopeammin tulee hommat hoidettua kun seisoo paikallaan. Tarkastuksessa ei ollut mitään huomautettavaa.

Sitten rakennearvostelua odottelemaan. Tässä välissä kävimme kuvattavana (tai Pete sai poseerata ;) ja suorittamassa vielä viime hetken puunaukset - eli lisää showshinea...


Rakennearvostelua ennen kävelytin Peteä maneesin edessä ja poni onneksi rentoutui siinä kävellessä ja alkoi kävellä pitkin askelin. Luottavaisin mielin siis arvosteltavaksi! Kaikki sujui muuten hienosti, mutta paikallaan seisominen oli vähän haastavaa, kun piti saada katsella jokaiseen suuntaan ja touhuta kaikenlaista. Kuka nyt paikallaan haluaisi tapittaa, tylsää! Irtojuoksutuksessa poni onneksi vähän väsähti ja sitten oli seisominenkin taas vähän helpompaa.

Vielä oli edessä se meidän varsinainen "koitos" eli käyttökoe. Puettiin ponille valjaat päälle kopissa (väliseinä oli irti) ja ihan nopean ohjasajon jälkeen saimmekin jo suunnata kentälle, Sanni ponia taluttaen ja minä kärryt kentälle vetäen. Kentällä siis arvosteltiin aisoihin laitto ja sitten itse ajokoe. Kärryjen laitto ei sujunut ihan täysin ilman ongelmia, mutta poni ei noita ongelmia aiheuttanut vaan valjaat... Toisen puolen aisankannatin on erilainen kuin toinen ja se oli aikamoisen haastavaa saada kiinni. Lopulta kaikki oli kuitenkin kiinnitetty ja pääsimme suorittamaan kokeen. Kokeessa oli siis käyntiä ja ravia molempiin suuntiin sekä kaksi pysähdystä. Suurimmaksi osaksi Pete suoritti tehtävän hyvin, välillä keskittymisen vei kentän laidalla kävelevät kaverit mutta palautui nopeasti takaisin työhön. Ensimmäinen pysähdys oli vähän levoton, mutta toinen oli jo rauhallisesti paikallaan. Kaikenkaikkiaan hyvä suoritus Peteltä, etenkin kuukauden (noin 10 kertaa) ajon jälkeen.

video tulossa

Ja sitten lopulta palkitsemiset. Menimme kaikki ryhmän ponit yhdessä maneesiin kuulemaan arvostelut. Arvostelu:

"Eläinlääkärin tarkastus: Yleinen terveydentila 9, luonne ja käsiteltävyys 9, kiltti ja hyvä käsitellä, hieman levoton. Ortopedinen tarkastus 9, ei huomauttamista.

Ajokokeessa aisoihin laitossa levoton ja hermostunut. Liikkeet lyhyet ja jännittyneet, pysähdykset hieman hätäiset. Poni on jännittynyt tilanteesta ja kokematon ajossa.

Ryhdikäs poni jolla on hyvä rotu- ja orileima. Pää on ilmeikäs. Kaula on hyvinliittyvä ja takaosa on hyvä. Jaloissa on riittävä luusto, mutta kinner on kiverä. Liikkeet ovat ahtaat ympäriinsä. Käynti on aktiivista, mutta tahti on puutteellinen. Ravi on kevyttä, mutta saisi olla irtonaisempaa. Laukka on tarmokasta, mutta poni laukkaa suorin jaloin, laukasta pisteet 7.

Muut pisteet 88767 eli yhteensä 36 pistettä."

Sillä tavalla sitten tällä kertaa! Harmittavaa, että kaikki ei sujunut yhtä hyvin kuin kotona, mutta tilanne oli nyt kuitenkin erilainen mitä siellä. Ajokokeesta sanoisin kyllä itse sen verran, että Pete ei kyllä ollut jännittynyt itse ajotilanteesta vaan siitä mitä kaikkea muuta ympärillä tapahtui. Olisipa käyttökokeet olleet maneesissa kuten muina päivinä, olisi saattanut tulos olla erilainen. Mutta tilanne oli sama kaikille ja meille se nyt kostautui näin! Joka tapauksessa Pete suoritti sen mitä siltä pyydettiin, se on kuukauden aikana oppinut luotettavaksi ajoponiksi tilanteessa kuin tilanteessa ja käyttäytynyt hyvin. Nyt Pete lähti kotiin paimentamaan viime kesän varsoja. :)

Ja otsikossakin lukee vielä "muutoksia". Mitäs muutoksia sitten? Noh, Roskilden kanssa on huomenna maanantaina viimeinen kerta ja Pete lähti pois. Hessillä minulla on enää oikeastaan vain Nöpi, kun Valtti lähti kotiin ja Täti+Muusa keskittyvät nyt ajohommiin. Nöpin kanssa on parin viikon päästä laatuarvostelukarsinnat ja sitten sekin saa jäädä enemmän ajolle.

Ensi kuussa on kuitenkin tulossa ehkä yksi ratsutettava koko kesäksi, siitä kuitenkin lisää vasta kun asia varmistuu... Tilaa on vieläkin eli lisää vain yhteydenottoja. :)!

2 kommenttia :

  1. en ymmärtänyt tota muutoskohtaa, taroitatko että pete lähtee pois? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis juu, Pete lähti nyt kotiin, alunperinkin sen piti olla vain oripäiviin asti :)

      Poista