sunnuntai 28. lokakuuta 2012

1. vastauspostaus + arvonnan voittaja!

Tähän ihan alkuun:
- Samoja/samanlaisia kysymyksiä oli paljon, joten yhdistelin niitä.
- Nöpi ei ole omani (sen kyllä selvittää tuolta "Nöpi" välilehdestä) joten kysymykset jotka koskivat esim. hevosen pitoa taloudellisesti tai muuten hevosen omistamista joutuivat kokemaan delete-napin vaikutuksen...


1. Kuinka kauan ratsastelet Nöpiä ja voisitko ostaa hevosen itsellesi?
- Jos tässä nyt tarkoitetaan sitä, että kauanko aion vielä jatkaa työskentelyä Nöpin kanssa, niin vastaus siihen on: niin kauan kun se on mahdollista! Eli kunhan hevonen pysyy terveenä ja samassa omistuksessa (ettei sitä siis myydä) eikä tule mitään esteitä itselleni jatkaa niin kyllä tässä tarkoitus olisi Nöpin kanssa puuhailla vielä pitkään - ja miksei vaikka joskus ostaa sitä! Nyt ainakaan kahteen vuoteen se ei ole vielä mahdollista, mutta kyllähän se on mielessä jatkuvasti.

Ensimmäinen kerta Nöpillä! Tässä jalassani Pikeur Cindy-housut ja päällä Pikeurin untuvatakki.
2. Mitä merkkejä suosit ratsastus varusteissa?
- En ole merkkiuskollinen, hinta-laatusuhde on kuitenkin tärkeä. Pikeur on osoittautunut hintansa veroiseksi niin ratsastushousuissa kuin muissakin vaatteissa. Pikeurin Cindyt kestivät käytössäni SEITSEMÄN VUOTTA! Se on ihan hurja aika, kun ratsastusta olen tuon ajan harrastanut enemmän kuin kerran viikossa -meiningillä. Niille housuille ehti kilometrejä kertyä! ;) Hanskoista olen suosinut Roecklia, mutta nyt aion yrittää löytää hieman kestävämmän hanskat. Roecklit ovat aivan ihanat käteen, mutta ne kuluvat puhki niin nopeasti...

3. Helppo vai astetta hankalampi hevonen?
- Nykyään helppo! Joskus vielä pidin haastavista ratsuista, mutta ehkä nyt "aikuistuttuani" olen saanut vähän itsesuojeluvaistoa ja nautin siitä, että hevosen kanssa ei tarvitse "tehdä niin paljon". Ja helppo ei tarkoita minulle kuitenkaan sellaista joka tekee kaiken automaattisesti. Esim. Nöpi on sellainen hevonen josta pidän todella. Sen kanssa on ilo työskennellä, kun sen selässä ei tarvitse ikinä miettiä, missä vaiheessa heppa sinkoaa alta jonnekin suuntaan tai koska se hyppää pystyyn tai pukittaa. Silti sen kanssa tarvitsee tehdä töitä, jotta saa sen oikeasti kulkemaan kunnolla.
Mutta jos valittavina on automaatti tuntiratsu ja joka ilmansuuntaan heiluva hevonen, valitsen sen tuntsarin. ;) En siis ole mikään ongelmahevosten ratsuttaja - enää. Joskus tuli mentyä minkä tahansa selkään.

Suomenhevosia on useimmiten mukava ratsuttaa, suurin osa on niin nöyriä ja oppivaisia ja niiltä löytyy hyvä työmotivaatio.
4. Oma mielipiteesii lämminveriseen ratsuna?
- Lämminverisestä saa mukavan harrasteratsun jolla voi kiertää kisojakin seuratasolla! Oma ensimmäinen hevoseni oli lv joten minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa niistä. Kapasiteetti loppuu jossain vaiheessa, mutta niinhän monella pv:llä tai suokillakin.

Ensimmäinen hevosemme, lv-ruuna "Manu"
5. Kuka on/on ollut elämasi hevonen?
- Sissi. Sissi opetti minulle eniten. Mutta Nöpi tulee hyvänä kakkosena ja voi hyvin kiilata Sissin ohikin.

6. Onko sinulla ollut omaa hevosta?
- Kaksi, lv-ruuna Full Moon Frost ja sitten x-tamma Pinewood Salem Alekum. Kumpikin olivat tosin virallisesti äitini omistuksessa, joten ihan täysin omaa ei ole vielä ollut, jos siltä kantilta katsotaan asiaa.
Sissi :)
7. Oletko tyytyväinen hevostilanteesi tällä hetkellä?
- Olen! Nöpi riittää minulle nyt mainiosti, en enempää ehtisikään ja haluan nyt keskittyäkin täysillä siihen.

8. Seuraatko mitään tv-ohjelmaa?
- Vaikka ja mitä! Illat kuluu yleensä tv:n ääressä, heti kun tyttö on yöunilla. Suosikkeja esim. House, Greyn anatomia, Täydelliset naiset, Sons of Anarchy... Ja nyt uusista, tällä hetkellä pyörivistä tulee seurailtua sarjoja Kosketus, Alcatraz, Roba ja Kimmo.

9. Kumpaa ratsasta(isi)t mielummin, nuorta, vähän raakaa ja kokematonta, vai vanhaa kokenutta konkaria ?
- Aiemmin jo vähän vastasin tähän kysymykseen. Nuorta ja kokematonta kyllä, jos sillä ei ole kehittynyt mitään hirmuisen pahoja tapoja. Pukittelut ja säpsyilyt kyllä kestän, mutta nykyään en enää halua nousta esimerkiksi kovasti pystyyn hyppivän tai selvästi ratsastajan alas hinnalla millä hyvänsä haluavalla hevosella. Lapsen saannin jälkeen itsesuojeluvaisto on noussut.

10. Millainen olisi unelmiesi hevonen? Onko sinulla mahdollisuutta joskus saada sellainen?
- Ihan täysin unelmieni hevonen olisi... Noh, vaikea sinänsä sanoa. Taidan nyt olla henkeen ja vereen suokki-ihminen Nöpin myötä. Aikaisemmin unelmieni hevonen olisi ollut nuori tulevaisuuden kenttälupaus. Nykyään voisin haluta jonkun hienon, kokeneen suomenhevosorin. Sellaisen jo maailmaa nähneen ja kilpailleen tapauksen jolla olisi kuitenkin vielä käyttövuosia paljon jäljellä. Kaippa se olisi mahdollista saada, mutta jos nyt oikeasti olisin ostamassa hevosta, ostaisin Nöpin. Saan siitä sitten itse tekemällä tuon unelmieni hevosen vaikka se ei täysin sellainen heti olisikaan. ;)


11. Jos ostaisit hevosen, minkärotuiseen päätyisit luultavimmin?
- Suomenhevonen se nykyään olisi. :)

12. Pidätkö enemmän arabeista vai suomenhevosista?
- Suokeista. Molemmissa on oma juttunsa, mutta suomenhevosen monipuolisuus ilahduttaa.

13. Mikä on ollut hienoin hetki ratsastusurallasi?
- Nyt ihan lähiaikoina sellaisia hienoja hetkiä oli paljon valjakkokisoissa. On ihana löytää tuollainen ihan uusi laji, jonka kanssa pääsee aloittamaan kuin "puhtaalta pöydältä" koska mitään en lajista tiedä enkä osaa. Mutta onhan noita hienoja hetkiä ollut hevosten kanssa niin paljon, että vaikea valita tähän mitään tiettyä. Varsojen syntymät, onnistuneet valmennukset ja kilpailut, maastoreissut, valmennettavien kommentit...

Valjakkokisojen verryttelystä!
14. Entä suurin saavutuksesi?
- Että olen hengissä edelleen! Heh, eipä sitä mitään suuria saavutuksia ole vielä ehtinyt olemaan, mutta onhan siihen vielä aikaa... :)

15. Millaisena ratsastajana näet itsesi 10 vuoden kuluttua?
- Todella vaikea kysymys. Toivottavasti siinä kohtaa minulla on jo oma hevonen ja pystyn aktiivisemmin valmentautumaan ja kilpailemaan. Tämä tietty vaatii ensin hyvän työpaikan ja sopivat työajatkin, lähihoitajan työssä esimerkiksi vanhuspuolella työ on usein kolmivuorotyötä ja siihen on varmaankin haastavaa yrittää yhdistää aktiivinen kilpaileminen...

16. Oletko sinua ikinä pelottanut tai jännittänyt todella paljon hypätä esteitä?
- Ensimmäisissä kilpailuissa tauon (raskausaika + synnytyksen jälkeen oli taukoa) jälkeen jännitti verkassa niin paljon, etten tuntenut jalkojani. Varsinaisesti ei ole koskaan kyllä pelottanut.

Jännitti niin, että jalat olivat ihan maitohapoilla radan jälkeen!
17. Miten kauan vietät yleensä päivisin aikaa tallilla?
- Riippuu päivästä ja siitä mitä on tarkoitus tehdä. Pelkästään Nöpin hoitamiseen ja ratsastamiseen menee vähintään 2h, ennemmin 3h. Joskus on sitten kiva jäädä tallille vielä juoruilemaan muiden kanssa tai ratsastamaan vielä joku toinenkin hevonen. Nykyään tulee kuitenkin pyrittyä siihen, että tallilta pääsee lähtemään aikoinaan, jotta näkee vielä tyttöänsä ennen likan nukkumaanmenoa.

18. Kuinka pitkä tallimatka sinulla on kotoa?
- Noin puoli tuntia suuntaansa, kilometreissä noin 40km suuntaansa.

19. Kumpi on sinusta mukavempaa ratsastaminen vai ajaminen?
- Molemmissa on puolensa: ratsastus on tutumpaa, tiedän siitä jo enemmän ja tieto lisää paitsi tuskaa niin myöskin turvallisuudentuntua. Valjakkoajo on ihan uusi maailma, pääsee opettelemaan taas ihan alusta ja kuitenkin ratsastuspohjalta tietää, kuinka hevosen tulisi liikkua joten tietää mitä tavoitella. Vaunuilla on silti vielä itselläni hieman epävarma olo.


20. Mitä tekisit, jos Nöpiä ei olisi/jos Nöpi vaikka myytäisiin tai tulisi jotain muita esteitä sen eteen?
- Tätä joutuu miettimään jatkuvasti. Harrastus joutuisi varmasti joksikin aikaa jäähylle. Tällä hetkellä tilanteeni on niin onnekas, ettei minun tarvitse maksaa hevosen käytöstä mitään ja pääsen silti valmentautumaan ja kilpailemaan. Ollessani myös Nöpin ainoa liikuttaja/hoitaja, saan siitä koko ajan rakentaa hevosta minulle sopivaksi... En usko, että tälläistä tilaisuutta saisin ihan heti uudelleen.

21. Mikä on mielestäsi ratsastustasosi?
- Jos kilpailusuorituksista katsotaan, niin re 110cm ja ko heA. Seuratasolla. Aluetasolla re 80cm ja ko heB. Australiassa kilpailin kenttää tuttarin tasolla (Ausseissa tasot vähän erilaiset) ja esteillä 100cm. Mutta mielestäni ratsastustasoa ei voi mitata täysin pelkillä kilpailutuloksilla vaikka ne antavatkin hyvän "pohjan" arvioinnille. Itselläni on ollut se tilanne, että Sissin alkaessa olla valmis kunnolla aluetasolle kaikissa lajeissa tuli sen myynti vastaan. Loput ratsastamistani ovat olleet lähinnä nuoria tai muuten raakileita. Täytyy olla hyvä hevosmateriaali, jos haluaa kivuta ylemmäs. Sanoisin, että ratsastustasoni on re 110cm ja ko vahva helppo A.

22. Millä muokkailet yleensä kuvasi, bannerisi ja mm. tuon arvontakuvan?
- Paint shop pro 7! Kyllä, se tuhannen vanha ohjelma. En ole osannut vaihtaa sitä mihinkään, olen monia kokeillut ja aina palannut tähän tuttuun ja turvalliseen.

23. Mitkä on sun ja Nöpin tavoitteet?
- Ensi vuoden kantakirjaus nyt ihan alkuun. Valjakossa olisi mukava startata aluetasolla kesällä. Esteitä ja koulua kisataan luultavasti lähinnä kotikentillä vielä, valjakossa voisi lähteä jo muuallekin katselemaan erilaisia ratoja!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sitten arvonnan voittajaan! Arpaonni suosi tällä kerralla Siljaa, jolle laitoin juuri sähköpostilla kyselyä yhteystiedoista! Onnea Siljalle, sinulle lähtee tämä kaunis W-Profilen rannekoru. :)

Nyt pieni pyyntö lukijoille: olkaahan aktiivisia! Kirjoitelkaa kommentteja teksteihin, kyselkää, ehdotelkaa postausaiheita tai kilpailuja... Piakkoin taas kyllä hemmottelen teitä jollakin kisalla tai arvonnalla, jos nämä saavat teidät myös aktiivisiksikin!

2 kommenttia :

  1. tosi kiva postaus :) hyvin selkeesti vastasit kysymyksii tollast on kiva lukee!

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus! :-)
    Hakusin kysyy kui myit sissin?

    VastaaPoista